Nakon snimka: Nezavisni zastupnici traže povlačenje imenovanja nove Vlade KS

ečuhrweh
Jasna Duraković, Damir Marjanović, Elvis Vreto i Damir Nikšić, nezavisni zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost, a povodom snimka koji je objavio Semir Efendić.

"U slučaju da Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokaže autentičnost nedavno objavljenog kompromitujućeg tonskog zapisa, Parlamentarna grupa “Četvorka” smatra da snimak potvrđuje i dokazuje ono što javnost već duži vremenski period naslućuje, a za šta do sada nije bilo dokaza; ono što je svojevrsna “javna tajna” i na šta su naši zastupnici prethodno upozoravali, a to je teška i nadasve opasna kompromitovanost demokratskih procesa", navodi četvero zastupnika. 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i kandidat za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije u Sarajevu (KO SDA Sarajevo) Semir Efendić je na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji tvrdi da je dokaz o malverzaciji u vezi izbora predsjednika sarajevske SDA.

Kako dalje navode, "iz snimka saznajemo koliko i na koji način su kompromitovani demokratski izbori ne samo unutar stranke koja sebe naziva “pobjedničkom”, već i svi ostali demokratski procesi i izbori u Kantonu Sarajevo počevši od izbora gradonačelnika Sarajeva 2016, preko Opštih izbora 2018. (koje su i međunarodni predstavnici ocijenili kao kompromitovane), pa sve do izbora nove Vlade KS čiji predloženi ministarski kandidati samo četiri dana prije njihovog izglasavanja u Skupštini KS bivaju eksponirani kao dio jedne koruptivne organizacije na čijem se vrhu, kako to potvrđuju izjave na snimku, nalazi predsjednik stranke lično".

Kako dodaju, na temelju ovog videa možemo pretpostaviti, ako ne i zaključiti, da se slične metode koriste i u obliku nove saborske većine, tj. na "završavanju" nekih od dvadeset zastupnika, ekipa prije nego što su ih predvodili iste osobe koje su u snimku ili uključene u snimanje.

"Smatramo da je prijedlog nove Vlade KS ovim nepopravljivo kompromitovan i tražićemo da se povuče sa dnevnog reda naredne sjednice zbog novih saznanja koje su predočene javnosti. Tražimo i neopozivu ostavku gradonačelnika Sarajeva, gospodina Abdulaha Skake. Parlamentarna grupa “Četvorka” principijelno osuđuje kompromitaciju naše demokratije. Insistiramo na tome da se naredni lokalni izbori organizuju transparentno, da se u njih uključi što veći broj posmatrača, te da se uvođenjem elektronskog brojanja osigura regularnost izbora i tako vrati povjerenje građanstva u demokratiju, zaključuje se u saopćenju.