Nakon što je Šteta pokušao uvesti povjereništva u neposlušne općinske odbore mogao bi ostati bez stranačke funkcije

politika

Pet predsjednika općinskih organizacija je tražilo smjenu Adnana Štete sa pozicije predsjednika SDP-a KS

U SDP-u Kantona Sarajevo su u toku velika previranja, a brojni funkcioneri ne kriju uopšte od javnosti da postoje problemi.

Predsjednik SDP-a Centar Igor Stojanović je u jednom televizijskom gostovanju kazao da je Adnan Šteta uradio dobar posao kao ministar, ali ne i kao predsjednik KO SDP-a. On je njemu zamjerio manjak komunikacije.

Naime, predsjednik SDP-a KS Adnan Šteta nema kontrolu nad kantonalnim odborom, pa nastoji imenovati povjereništva u OO Novom Sarajevu i OO Novi Grad. Ta odluka se pokušala uvrstiti na dnevni red Predsjedništva stranke, zbog čega je pet općinskih organizacija SDP-a se žalilo Predsjedništvu. Riječ je o organizacijama u Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Trnovu i Ilijašu.

Obračun sa pojedincima

Kako saznaje „Avaz“ Šteta planira i u Trnovu postaviti povjereništvo, gdje ima za cilj postaviti osobe koje već nekoliko godina nisu članovi SDP-a.

Pet organizacija je optužilo Štetu da se obračunava se pojedincima te su podsjetili da su održane samo tri sjednice KO SDP-a KS, od čega dvije online u trajanju od pola sata. Zamjerili su mu i da nemaju uvid u kadrovsku politiku.

Na kraju se ta tačka nije našla na dnevnom redu Predsjedništva SDP-a, a onda se dešava preokret.

Zahtjevi predsjednika OO

Kako saznaje portal „Avaza“ pet predsjednika općinskih organizacija je tražilo smjenu Adnana Štete sa pozicije predsjednika SDP-a KS, a moguće je da se u tome pridruže i Hadžići.

Osim zahtjeva predsjednika općinskih organizacija za smjenom, u Ilijašu i Novom Sarajevu su već pokrenute procedure smjene Štete kroz organe općinskih odbora.

Naime, Adnan Šteta ima samo još kontrolu nad organizacijama u Ilidži, Starom Gradu i Vogošći i ukoliko ne bude intervencije viših organa SDP-a izvjesno je da se njemu klima stolica.