Nakon što je učenicima smanjila vladanje zbog Dana državnosti BiH, direktorica škole u Doboju dobila čestitku: “Mevlida, sretan ti Dan nezavisnosti”

asd
Mevlida Dervišefendić smanjila je vladanje učenicima koji se 25. novembra nisu pojavili na nastavi u OŠ “Petar Kočić”

Bilbord na kojem piše “Mevlida, sretan ti 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” postavljen je u nedjelju ujutro u Klokotnici u općini Doboj-Istok. U susjednom mjestu Sjenina Rijeka, na području grada Doboja (RS), povratnici bošnjačke nacionalnosti vode pravnu bitku sa Mevlidom Dervišefendić, direktoricom Osnovne škole “Petar Kočić”. Kulminiralo je u decembru prošle godine nakon što je Dervišefendić smanjila vladanje učenicima koji se 25. novembra 2020. nisu pojavili na nastavi.
“Uvidom u odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS-a jasno i nedvosmisleno proizlazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS-u”,
navela je tada direktorica.

Upravo zbog toga povratnici su odlučili da Mevlidi Dervišefendić čestitaju Dan nezavisnosti BiH. OŠ “Petar Kočić” se nalazi u selu Sjenina Rijeka i skoro 90 posto učenika je bošnjačke nacionalnosti čije su se porodice vratile odmah nakon rata. Većina učenika Bošnjaka iz protesta nije krenula u drugo polugodište. Nastava se održava za samo 38 od 220 učenika.