Nakon što su 2. novembra stupili u generalni štrajk: Nazire se kraj agonije za medicinare u Hercegovini

.
U toku finalizacija kolektivnog ugovora, a većini zahtjeva je udovoljeno

Agonija zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih skoro 4.000, koji su u generalnom štrajku od 2. novembra, mogla bi, saznajemo, biti okončana početkom naredne sedmice.
 

Kako smo saznali od pregovaračkog tima koji je imenovala Vlada HNK, u toku je izrada finalne verzije kolektivnog ugovora, a većini zahtjeva koje su pred njih iznijeli predstavnici sindikalnih organizacija je udovoljeno. Štaviše, vrlo je moguće da će kolektivni ugovor biti potpisan do srijede naredne sedmice.

Dalibor Vuković i Ivica Anić, predstavnici dva sindikata u HNK, kazali su nam da su zadovoljni dosadašnjim tokom pregovaračkog procesa i zapravo potvrdili su nam da sve vodi ka finalizaciji dogovora.

Međutim, podvukli su da se generalni štrajk nastavlja provoditi u punom kapacitetu sve do potpisa na kolektivni ugovor koji bi sada trebala staviti nova premijerka Marija Buhač.

Medicinari, podsjetimo, traže povećanje plaće od 30 posto kroz period od dvije godine. Njihova satnica od 2,30 KM je trenutno najniža u Federaciji BiH. Na svoj loš položaj i činjenicu da nisu dobili novi kolektivni ugovor ukazivali su štrajkovima upozorenja, kao i protestnim šetnjama, a nadležni su reagirali tek nakon što su stupili u generalni štrajk.