Nakon teške bolesti preminuo američki senator John McCain

John McCain, jedan od najutjecajnijih američkih senatora preminuo je u 81. godini nakon borbe s tumorom na mozgu koji mu je dijagnosticiran sredinom 2017. godine.

Karcinom mu je otkriven tokom operacija uklanjana krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Washington, a u petak je, prema saopćenju porodice,odlučio da prekine uzimati terapiju.

Njegova supruga Cindy McCain  saopćila je na Twitteru: "Preminuo je onako kako je i živio, pod svojim uvjetima, okružen ljudima koje je volio, u mjestu koje je najviše volio". 

McCain je rođen 29. augusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala - američkoj teritoriji u to vrijeme. Sin i unuk admirala, bio je pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u pritvoru.

U pritvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posljedice, a dvije godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam. McCain je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsjednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baracka Obame, prvog afro-američkog predsjednika SAD-a.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopćenju naveo da su on i McCain, uprkos "potpuno različitim životnim iskustvima" i političkim razlikama, dijelili "vijernost nečem višem - idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se".

Nedugo nakon što je obolio od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trumpu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila "svjetionik slobode" u svijetu.

McCainova ćerka Megan na Twitteru je saopćila: "Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca - ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primjera koji nam je dao svojim životom."

Senator John McCain je bio zainteresiran za dešavanja na Balkanu i često je putovao u zemlje našeg regiona. Također je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD-a i Crne Gore. 

Također je u aprilu prošle godine posjetio našu zemlju gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH. Našoj zemlji je pomagao i u ratnom periodu, od 1992. do 1995. godine.