Nakon teške bolesti umro Enes Ratkušić

Nakon kraće i teške bolesti u Blagaju je jutros u 61. godini umro istaknuti novinar, književnik, publicista i sociolog Enes Ratkušić.

Nakon kraće i teške bolesti u Blagaju je jutros u 61. godini umro istaknuti novinar, književnik, publicista i sociolog Enes Ratkušić. 

Ratkušić je rođen 1957. godine u Ošanjićima kod Stoca. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Stocu, nakon čega je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kao profesor sociologije radio je u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Najveći dio radnog vijeća proveo je kao urednik novinar na RTV Mostar.

Objavljivao je u magazinima „Ljiljan”, „Dani”, „Preporod”, „Zambak”, „Ujedinjena Bosna“, ''Stav'', na portalu Al Jazeera Balkans... Stručne i književne radove objavljivao je za časopise “Most”, “Dijalog”, “Slovo Gorčina”, “Bošnjačka pismohrana”, “Behar”, a uvijek se rado odazivao na naše pozive za komentare, intervjue, analize, osvrte...

Autor je dva romana „Tajna bosanskog štapa“, koji je preveden na turski jezik, i “Zaboravljeni govor probuđenih” te zbirki priča “Hrvanje s vragom” i “Dunjalučka škola”, „Trovanje zdravom hranom“.

Posljednje objavljeno djelo bila mu je zbirka filozofskih eseja „Sukob devijacija“.

Dzenaza-namaz će se klanjati ispred Careve džamije u Stocu u četvrtak u 17. 30 sati, poslije ikindija-namaza, a ukop će se obaviti u Ošanjićima.