Nakon ubistva migranta u Velikoj Kladuši je li konačno došlo vrijeme za reakciju nadležnih institucija?

U pretresima objekata i prostorija koje koriste migranti u Bihaću, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u nedjelju, 17. juna pronašli su brojne predmete koji mogu poslužiti za počinjenje prekršaja i krivična djela. Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić potvrdio je za Klix.ba da će tokom ove sedmice slične akcije biti nastavljene i u Velikoj Kladuši i Cazinu. Danas (18. juna) će Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona biti predata dvojica migranata koje se sumnjiči za ubistvo Marokanca A. L.

U pretresima objekata i prostorija koje koriste migranti u Bihaću, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u nedjelju, 17. juna pronašli su brojne predmete koji mogu poslužiti za počinjenje prekršaja i krivična djela. Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić potvrdio je za Klix.ba da će tokom ove sedmice slične akcije biti nastavljene i u Velikoj Kladuši Cazinu. Danas (18. juna) će Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona biti predata dvojica migranata koje se sumnjiči za ubistvo Marokanca A. L. (1994.), koje se dogodilo u petak oko 23:00h u ulici Đure Pucara Starog u Velikoj Kladuši.

Ministar Ramić također je kazao da dnevno od 50 do 70 migranata dolazi u naš kanton i da policija sve teže odgovara sigurnosnim izazovima. „Broj migranata koji dolaze u Unsko-sanski kanton rapidno se povećava“, tvrdi ministar Ramić za Klix.ba. Prema njegovim riječima, do sada je evidentirano preko 3.000 migranata širom kantona, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši te manjim dijelom Cazinu i drugim općinama. On napominje da Vlada FBiH još nije dala saglasnost za korištenje hala Agrokomerca u naseljima Polje i Donja Vidovskaza smještaj migranata. „Ove sedmice ići ćemo i u Veliku Kladušu, kao i u naselje Šturlić u Cazinu. Povući ćemo i veći broj policajaca i interventne vodove iz svake Policijske uprave kako bismo nastavili ove akcije. Međutim, bitno je naglasiti da su naši resursi ograničeni, ali i samo djelovanje, jer mi ne možemo nikom zabraniti kretanje”, dodaje ministar Ramić. Iako napominje da je lično bio protiv bilo kakvog smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu, Ramić napominje da je lokacija u Velikoj Kladuši u konačnici odabrana i da je sada policiji nužno da se što prije riješi pitanje smještaja migranata, kako bi se svi smjestili na jednu lokaciju i mogli bolje kontrolisati.

migranti_velika_kladusa_bih_.jpg

U vezi najava da će se migranti smjestiti u objekte u Velikoj Kladuši oglasili su se i kladuškaSocijaldemokratska partija i Laburistička stranka BiH, koji se ne slažu sa takvom eventualnom odlukom. Iz Laburističke stranke istakli su da je, nakon što je izostala institucionalna podrška, financijska i svaka druga pomoć od strane državnih institucija Bosne i Hercegovine, Vlada Unsko-sanskog kantona, na čelu sa premijerom, nametnula rješenje za zbrinjavanje migranata bez konsultacije s lokalnim vlastima općine Velika Kladuša. Laburistička stranka oštro je osudila prijedlog Vlade kantona da migranti s područja Unsko-sanskog kantona budu smješteni u objektima Agrokomerca u velikokladuškim naseljima Polje i Donja Vidovska. Iz ove stranke su kazali da od početka godine apeluju na zvanične institucije da se aktivno uključe u rješavanje navedene problematike, no da su, umjesto adekvatnog rješenja, institucije potvrdile sumnje da je “sva ova priča pripremljena za Veliku Kladušu”. Predsjedavajući Općinskog vijeća Velike Kladuše, Fikret Bašić, sazvao je za danas sjednicu Kolegija kako bi se utvrdio termin održavanja Tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o novonastaloj migrantskoj situaciji.