Nakon više spaljivanja Kur'ana Švedska podigla nivo terorističke prijetnje prvi put od 2016. godine

.
Švedska je povisila nivo opasnosti od terorizma nakon niza neprekidnih skrnavljenja Kur'ana, a premijer Ulf Kristersson rekao je da zemlja nedavno osujetila planirane terorističke napade.

 

Švedska je posljednjih sedmica zamolila građane u inozemstvu i kompanije povezane s tom zemljom da budu pažljivi i svjesni informacija koje vlasti prenose, nakon niza javnih spaljivanja primjeraka islamske svete knjige.

"Znamo da su planirani teroristički akti spriječeni. To su ljudi koji su jednostavno uhapšeni. I u Švedskoj i u inozemstvu", rekao je Kristersson.

Domaća sigurnosna služba te skandinavske zemlje (SAPO) rekla je da se ukupna sigurnosna situacija pogoršala i da je rizik od terorizma u Švedskoj sada na razini četiri - "velika prijetnja" - na ljestvici od pet stepeni, prvi put od 2016.

"Nalazimo se u situaciji koja se pogoršava i ova će prijetnja trajati još dugo", rekla je šefica SAPO-a Charlotte von Essen na odvojenoj konferenciji za novinare.

Rekla je da se Švedska trenutno smatra "prioritetnom metom" za takve napade. Pozivajući ljude u Švedskoj da nastave živjeti "normalno", von Essen je naglasila da nije bilo niti jednog incidenta koji je doveo do povišene razine prijetnje.

Kristersson je u četvrtak ponovio da bi Šveđani u inozemstvu i švedski interesi također trebali biti oprezni i naveo upad u švedsku ambasadu u Bagdadu prošlog mjeseca i pokušaj napada na diplomatsku misiju u Bejrutu prošle sedmice.