ULICAMA SANSKOG MOSTA VOZI FIJAKER STARI: Namihova velika ljubav prema konjima bez računice

.
U životu porodice Hadžiahmetović konji su tradicija koja traje više od pola stoljeća. Svojim predanim radom i ljubavlju prema životinjama, ova porodica baštini tradiciju i pokušavaju je sačuvati od zaborava. Hadžiahmetovići posjeduju oko 10 konja, a uz pomoć njih i njihove snage hrane sedmeročlanu porodicu...

 

SANSKI MOST, 7. novembra - Na imanju porodice Hadžiahmetović već godinama se gaje konji. Od najmanjih, ponija, pa do onih koji se takmiče na štraparijadama.

 

Trenutno u štalama imaju deset konja, a radi se o bosanskim, radnim konjima koji su izvor prihoda za ovu porodicu. Namiha, oca sedmero djece, poznaju mnogi u Sanskom Mostu jer se njegov fijaker često pojavljuje na ulici.

 

Velika ljubav ono je što ih vezuje za konje jer neka velika računica za njih ne postoji. Priča nam Namih da se nekada nijedno poljoprivredno domaćinstvo nije moglo da zamisli bez konja, danas je slika u ovom ali i drugim selima u Sanskom Mostu potpuno drugačija. A kada kroz selo prođu privlače pažnju komšija i slučajnih prolaznika, a komentari mještana su različiti. Mnogi od njih čuvaju ostatke hrane kako bi otišli do polja gdje ih mogu nahraniti.