Nana Fata Orlović na skupu obilježavanja 10. godišnjice Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija

č

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici je, u organizaciji Saveza bošnjačkih NVO, održana svečnost u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Saveza i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pored predstavnika udruženja članica Saveza, koji su stigli iz 12 gradova, događaj je svojim prisustvom i obraćanjem uveličala nana Fata Orlović, bosanska heroina, o čijoj je borbi za svoju imovinu Savez bošnjačkih NVO snimio film 2019. godine. Uprkos zdravstvenim poteškoćama, i u svojoj 82. godini života, nana Fata je došla na jubilej Saveza. Kaže da nije mogla odbiti svoje Bošnjake koji su cijenili njenu borbu za svoje. U svom obraćanju je poslala nekoliko značajnih poruka:

“Nemojte svoju djecu slati u inostranstvo. Niđe nema zemlje k’o Bosne. Prošla sam sve zemlje svijeta, niđe nije kao u Bosni. Mojih 33 je u svijetu. A i da hoće da se vrate, đe će se vratiti. Zahvaljujem vam što čuvate Bosnu i molim vas da Bosne ne date dok ste živi. Ja sam svoje sačuvala i mogu umrijeti. Hvala vam što spominjete i čuvate sjećanje na naše šehide. I moj Šaćir je među njima. Hvala našim vođama što se bore za Bosnu ali Bosna još nije stala na noge, moramo je još uvijek braniti.”

 

Pored nane Fate, na svečanosti su se obratili i Adem Zalihić, zamjenik predsjednika Vijeća Saveza, Nermin Mujkanović uime prvih osnivača Saveza i Nezim Halilović Muderris.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je, kao i mnogo puta do sada, podržala ovu aktivnost Saveza te je riječi podrške uime Rijaseta Islamske zajednice, Uprave za vanjske poslove i dijasporu prenijela Medina Mehmedović Mulalić a u ime muftije tuzlanskog hafiz Nedžad Vehabović.

Na svečanosti je promovisana Monografija “Savez bošnjačkih NVO 2013 – 2023”, koja predstavlja retrospektivu aktivnosti koje je Savez organizovao u protekloj dekadi a koju je pripremio autor prof. Esmir Bašić.

Na kraju druženja, svi učesnici su posjetili Memorijali centar Potočari i proučili dovu pred duše ubijenih u genocidu.