Nana Hanka Šestan: U 101. godini ne propušta glasanje

.
Šestan: Živjela sam u tri države /Foto: Avaz

 

U gračaničkom naselju Donja Lohinja jučer je svoju građansku dužnost, uz pomoć unuka, u 101. godini obavila i nepismena starica Hanka Šestan.

Zdravlje je dobro služi, čuje, ali ne vidi dobro. Sluša vijesti, pa je insistirala da dođe, da joj pomognu da glasa, kako je rekla, za boljeg i sposobnijeg predsjednika i vladu u kojoj se ne krade, već pravi država.

- Moje drago dijete, noćas sam malo spavala, mislila sam na izbore. Hoću da glasam, jesam nepismena, ali će mi pomoći unuk Omer. On me kolima dovezao, a onda su mi gledali ličnu kartu i rekoše: „Nano, može ti neko pomoći da glasaš“ - prepričavala je jučer Hanka.

Sjedila je u automobilu, a glasanje se obavilo u prisustvu člana biračkog odbora. Hanka je ukratko ispričala svoj težak život.

- Živjela sam ti ja u tri države, u Kraljevini, pa u Titinoj državi, pa u ovoj našoj Bosni. I prije sam glasala, i bilo mi je dobro. Jeste da se puno radilo, rahmetli suprug Omer, koji je umro još 1967. godine, mljela sam žito u vodenici na potoku - rekla je Hanka. 

Radilo se i na poljoprivredi, imalo se, porez se plaćao. 

- Bila sam na radnim akcijama dok se nisam udala, gradila prugu Brčko – Banovići. Moje je prošlo, ali hoću da ostalima bude bolje. Mene narod voli. Lani mi je za 100. rođendan došlo 15 torti, donosili i stari i mladi. E, za njih sam ja glasala, neka se zna - kazala je Hanka Šestan.