HNS napao Kolindu: "Nedopustivo je da se ulizuje ekstremnoj desnici"

Hrvatska narodna stranka (HNS) poručila je kako je nedopustivo da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović "opravdava i dodvorava huškačima, notornoj ekstremnoj desnici", umjesto da s Vladom sukreira vanjsku politiku.

Sukreiranje vanjske politike, naime, predsjednici stoji u opisu posla, a ne samopromocija i slične aktivnosti, poručuju u priopćenju HNS-ovci.

Ta stranka smatra kako bi bilo primjereno da predsjednica Republike svoju odluku o neodlasku na međunarodnu konferenciju o migracijama u marokanskom gradu Marakešu obrazloži Vladi i hrvatskoj javnosti.

Takvim postupcima Hrvatskoj se u međunarodnoj zajednici i pred UN-om radi reputacijska šteta pa smatramo kako bi bilo važno da predsjednica javnosti jasno kaže zašto je promijenila stav za 180 stupnjeva i zašto je o tome informirala huškače umjesto Vladu i hrvatsku javnost, osobito imajući u vidu činjenicu da je glavnog tajnika UN-a informirala da će prisustvovati sjednici, ističe HNS-u.

Kažu da se dodatno otežava percepcija migranata

Ovakvim postupcima, tvrde, dodatno se otežava percepcija migranata, koja je danas primarno temeljena na nizu dezinformacija koje plasiraju populisti i radikali, kojim ih se želi prikazati kao opasnost za EU.

Zadatak odgovorne politike jest da jasnom idejom i politikama pronađe način kako migrante uklopiti u europsko društvo.

Cilj je migrantima omogućiti životni napredak, a otvorena i tolerantna društva isto tako mogu profitirati od njihovih znanja, vještina i pozitivnih ambicija. Dodvoravanjem huškačima i radikalima taj cilj neće se moći ostvariti, poručuju iz HNS-a.