Napadi u Srbiji otvorili pomalo zaboravljena pitanja, koliko su građani BiH naouružani?

J
Prema izvještajima domaćih i međunarodnih organizacija koje prate pitanje naoružanja, posjedovanje oružja u BiH je prilično rašireno. Iako su vlasti u BiH poduzele određene akcije, još uvijek postoji znatan broj ilegalnog oružja.

Prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH tokom 2022.godine oduzeto je 1.234 komada oružja u nelegalnom posjedu građana, 49.889 komada municije i 31 komad minskoeksplozivnih sredstava i i 10,8 kilograma eksploziva.

Na nivou države postoji Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i ima kontinuitet još od 2006. godine. Posljednja je donešena za period 2021-2024 godine i usvojilo ju je Vijeće ministara BiH na 28.sjednici 24.2.2021. godine. Ipak, sve operativne aktivnosti na prikupljanju ilegalnog oružja su u rukama nižih nivoa vlasti, kantonalnih, entitetskih i MUP-a Brčko Distrikta.

Kazne nisu prepreke

Posjedovanje ilegalnog oružja je jasno kažnjivo, no velik broj ljudi posjeduje oružje zbog osjećaja nesigurnosti u zemlji u kojoj žive.

Recimo, MUP RS-a je donio zaključak o formiranju radne grupe koja će napraviti akcioni plan u vezi s aktivnostima koje se odnose na kontrolu držanja i nošenja oružja, no dosta je nepoznanica o tokovima ovih procesa.

Činjenica je da je previše nelegalnog oružja u BiH ostalo iza rata, ali akcije policijskih agencija svakodnevno ukazuju na to da je trend posjedovanja i dalje na nepoželjnom nivou.

Podaci Federelane uprave policije koji su ustupljeni portalu Klix.ba pokazuju brojke oduzetog ilegalnog oružja tokom proteklih godina.

Podaci FUP-a za oduzeto ilegalno oružje u protekle četiri godine

"U protekloj 2022. godini u FBiH od oružja su najviše oduzeti pištolji (265), municije je oduzeto skoro 11 000 komada. Eksploziva je oduzeto u kilogramima 11,3, a automatskih i poluautomatskih puški oduzeto je (57), dok je puški M-48 oduzeto šest. Ostalih vrsti puški oduzeto je (55)", navedeno je u podacima FUP-a.

Eksperti iz sigurnosti koji su ranije radili analize navodili su da su bh. građani naoružani do zuba. Pojava nelegalnog naoružanja na ulici za policiju je prvi problem.

Interesantan fakt

Ono što može biti interesantno za naš region jeste istraživanje nezavisne svjetske organizacije "World population review", sa sjedištem u SAD-u, koje je objavilo statistiku top 10 zemalja s najveći brojem posjednika oružja (posjedovanje oružja u civilu na 100 ljudi), a to su;

Sjedinjene Američke Države - 120,5

Falklandski otoci - 62,1,

Jemen - 52,8,

Nova Kaledonija - 42,5,

Srbija - 39.1,

Crna Gora - 39.1,

Urugvaj - 34,7,

Kanada - 34,7,

Cipar - 34,

Finska - 32.4.

Ono što je zanimljivo za naš region i gdje se postavlja objektivno pitanje, čemu naoružavanje do te mjere da se po količini naoružanja zemlje iz susjedstva nalaze u vrhu ljestvica u svijetu?

Jedan od razloga zasigurno leži u tome da su zakoni o držanju naoružanja relativno liberalni, prvenstveno kada se radi o trofejnom ili lovačkom oružju.

S obzirom na činjenicu da je region u prošlosti imao dugogodišnje ratno razdoblje tokom kojeg je bilo veliko raspolaganje oružjem i da postoji ilegalna trgovina oružjem u regiji, ovi podaci možda i ne iznenađuju.

Bilo kako bilo, fokus mora biti na domaćim vlastima. Iako Federalna uprava policije vodi statistiku iz godine u godinu o brojkama oduzeto ilegalnog oružja, objektivno je teško procjeniti, koliko su zaista građani BiH naoružani.

Sve u svemu, tačan broj oružja koje posjeduju građani BiH, vjerovatno neće biti nikada službeno poznat.