Napeto u Turskoj uoči izbora. Meci ispaljeni na zgradu opozicione stranke

232323

Zgrada turske opozicione stranke u Istanbulu pogođena je s dva metka tokom noći, saopćila je njena čelnica u petak.

Kako je opisala, to je bio pokušaj da se uplaše članovi stranke uoči značajnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora narednog mjeseca.

Državna novinska agencija Anadolija kasnije je, međutim, citirala policiju da je metke ispalio čuvar gradilišta dok je progonio lopove. Navodi da su meci slučajno, a ne namjerno, pogodili zgradu stranke.

Nije bilo izvještaja da je neko povrijeđen u pucnjavi, koja je bila usmjerena na istanbulski ured desničarske stranke IYI.

Jedan metak pogodio je prizemlje, a drugi treći sprat. Kazala je to novinarima čelnica stranke Meral Aksener.

“Ovo je pokušaj da se uplaše članovi političke stranke samo mjesec i po prije izbora. To je neprihvatljivo. Ne možete nas uplašiti. Ali, ovo je uvreda za birače”, izjavila je Akener.

IYI dio je šestostranačkog opozicionog saveza. Ovaj savez je nominirao Kemala Kilicdaroglua, čelnika glavne turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) kao svog kandidata za predsjedničke izbore.

On će biti rival aktuelnom predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na izborima 14. maja.

Izbori narednog mjeseca predstavljaju najteži politički izazov do sada za Erdogana. On koji predvodi zemlju dvije decenije. Međutim,doživio je pad popularnosti zbog ekonomske krize i uticaja razornog potresa na jugoistoku Turske.