Napravljen prvi korak ka zakonu o besplatnim udžbenicima

ucenici
Vlada Federacije BiH prihvatila je inicjativu zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamanta FBiH Irfana Čengića za donošenje zakona o besplatnim udžbenicima u FBiH.

Kada će ovaj zakon i biti izrađen, za sada nije poznato.

Čengić je za Radiosarajevo.ba kazao da traži donošenje sistemskog zakona kojim će FBiH, kantoni i lokalne zajednice osigurati besplatne udžbenike za svu našu djecu.

"Ukoliko je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, učenicima treba osigurati i besplatne udžbenike. Postoji grupa ljudi i političara koji smatraju da to treba osigurati samo za socijalno ugroženu djecu, ali i oni koji misle da treba osigurati svima. Ja smatram da besplatne udžbenike treba osigurati svoj djeci, a ako to finansijski nije moguće, onda svoj djeci čija primanja roditelja ne prelaze visinu potrošačke korpe", istakao je Čengić.

Iz Vlade FBiH danas je saopćeno da Federalno ministarstvo obrazovanja može, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, u saradnji s kantonalnim, formirati radnu grupu koja bi radila na izradi modela zakona o besplatnim udžbenicima.

Istaknuto je da ovo ministarstvo, u saradnji s kantonalnim, godinama realizira projekat nabavke besplatnih udžbenika.

"Stoga je u izjašnjenju na inicijativu navedena dilema ima li potrebe donositi poseban zakon o besplatnim udžbenicima, ili ovu obavezu iz Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH treba realizirati kako je to i dosad radilo nadležno federalno ministarstvo obrazovanja i nauke", dodaju iz Vlade.