NAPUNILI 65 LJETA Izetbegovića, Čovića, Špirića sljeduje po 30.000 KM kojih se ne mogu odreći

.
Od 15 delegata Doma naroda PS BiH njih četvorica ove godine su napunili 65 godina čime su ispunili uslov za starosnu penziju.

Bariša Čolak napunio je 65 godina u januaru ove godine, a isplaćena mu je otpremnina u iznosu od skoro 30.000 KM objavio je CIN u maju ove godine. 

 

Bakir Izetbegović 65 godina je napunio 28. juna, a Dragan Čović 20. avgusta. Njihov kolega Nikola Špirić je 65 godina napunio u septembru 2021. godine.

 

Iz Zajedničke komisije za administrativne poslove PS BiH nisu mogli precizno odgovoriti na upit Patrije ko je od parlamentaraca stekao pravo na otpremninu i ispunjava uslove za penzionisanje. No, interesantno je da ne postoji mogućnost odricanja od otpremnina. No, kako nam je potvrđeno otpremnine im još uvijek nisu isplaćene.

 

„Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove sukladno članku 23. Stavak (1) točka c Odluke o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kada se steknu uvjeti za odlazak u mirovinu sukladno Zakonu o radu u institucijama Bosne I Hercegovine, obavještava članove Povjerenstva o stečenim uvjetima za odlazak u mirovinu po jednom ili drugom temelju, prikuplja službenim putem iz nadležne porezne ispostave obrazac kao dokaz o stažu zastupnika ili izaslanika, te pristupa izradi rješenja kao i same odluke o otpremnini i stavlja je na dnevni red sjednice.

 

Ured tajnika Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove po službenoj dužnsoti prati dan kada zastupnici i izaslanici kao i vojni povjerenik stiču pravo na starosnu mirovinu. Mirovina je stečeno pravo uposlenika i od nje se ne mogu odreći zastupnici odnosno izaslanici. Ukoliko se netko odluči da otpremninu donira ili proslijedi za neke organizacije, udruženja ili sl., nakon primanja iste uplaćuje dobiveni iznos na adrese gdje je mislio proslijediti/donirati sredstva! Znači mora ju primiti na svoj račun“, navodi se u odgovoru sekretara Zajedničke komisije Dejana Ružića.

 

Iznos u visini šest neto plaća isplaćuje im se po zakonu nakon navršenih 65 godina života i 20 godina radnog staža ili 40 godina staža koji od ta dva uslova bude prvi ispunjen.

 

Zbog blokade koja je nastupila u radu državnih institucija, posljednja sjednica Zajedničke komisije zakazana za 26. oktobar kada se trebalo odlučivati o otpremnini i jubilarnoj nagradi Nikoli Špiriću nije održana. Ranija sjednica je održana u junu mjesecu. 

 

Inače, Budžetom za ovu godinu planirano je 300.000 KM za otpremnine što je dovoljno za desetak parlamentaraca.