Ambasadama i konzulatima BiH u svijetu naređeno da 11. jula spuste zastavu na pola koplja

Zastave na pola koplja
Bisera Turković, bh. ministrica vanjskih poslova, naložila je svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima da, u skladu s Odlukom o proglašenju Dana žalosti, 11. jula spuste zastavu na pola koplja.

 

U instrukciji ministrice Turković se, osim toga, navodi da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o navedenoj odluci nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno.

"Sva diplomatsko-konzularna predstavništva su istovremeno u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, s pijetetom, obilježe 11. juli 2020. kao dan sjećanja na nevine žrtve sa šireg područja Srebrenice. Tokom proteklog rata na teritoriji cijele BiH počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera", istkla je Turković.

Potcrtala je da je po brutalnosti i po broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

"Sva diplomatsko-konzularna predstavništva koja planiraju organiziranje nekih javno-privatnih okupljanja ili drugih vidova obilježavanja događaja, uoči ili na Dan žalosti, dužna su o tome obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH pisanim putem, u vidu najave događaja, a nakon organizacije u vidu kratkog izvještaja", stoji u instrukciji ministrice Turković.

Izvor: