Naredne sedmice žalbe na presudu za zločine u Kladnju

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice će biti iznesene žalbe na presudu kojom su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić oslobođeni optužbi da su počinili zločin u Kladnju od maja 1992. do jula 1993. godine.

Državno tužilaštvo će u petak, 1. juna, iznijeti žalbu na oslobađajuću presudu Mujčinoviću, Busnovu, Muhiću, Hamziću, Haliloviću, Hodžiću i Gogiću.

U četvrtak, 31. maja, Tužilaštvo BiH će iznijeti završne riječi na suđenju sedmorici optuženih za zločine nad oko 100 zatočenih Bošnjaka u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom. Optuženi Ivica Kraljević, Mato Odak i Slavko Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici VIZ-a, dok su Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš bili stražari.

U srijedu, 30. maja, planirano je iznošenje završnih riječi odbrane Izeta Arifovića, koji je optužen zajedno sa Suadom Smajlovićem i Amirom Salihovićem, zbog učešća u ubistvima civila srpske nacionalnosti, počinjenih u Srebrenici i Bratuncu.

Iznošenje završnih riječi odbrane Milislava Ikonića sa kojim je zajedno, za seksualno nasilje, počinjeno u Rogatici u ljeto 1992. godine, optužen i Zoran Ilić, zakazano je za petak, 1. juni.

Iduće sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vogošći, Srebrenici, Bosanskom Brodu, Prijedoru, Rogatici i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, javio je je BIRN BiH.