Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine kod Prijedora

123
U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice zakazano je iznošenje završnih riječi optuženog Ranka Babića i Odbrane drugooptuženog Bratislava Bilbije, koji se terete za zločin počinjen sredinom augusta 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.

U srijedu, 1. septembra, planirano je da svoje završno obraćanje pred Sudom iznese Ranko Babić, nakon čega će završnu riječ iznijeti i Odbrana Bratislava Bilbije.

Babić i Bilbija su optuženi sa Đurom Adamovićem za zločin počinjen sredinom augusta 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora. Oni su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za stradanje dva lica bošnjačke nacionalnosti koja su mučena i ubijena na kućnom pragu. Kako se navodi, istog dana su tri lica odvedena u nepoznatom pravcu, pipe BIRN.

Dan ranije zakazano je ročište za izjašnjenje o krivnji Zorana Malinića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Sud BiH je u oktobru prošle godine potvrdio optužnicu koja Malinića tereti za pomaganje u genocidu u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da Malinića optužnica tereti da je planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U četvrtak je pred Državnim sudom zakazana i statusna konferencija pred početak suđenja Radetu Macuri, optuženom za zločine počinjene kod Gradiške.

Na suđenju Goranu Viškoviću zvanom Vjetar, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici i Milićima 1992. i 1993. godine, prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani u petak, 3. septembra.

On je, kako navodi Tužilaštvo, kao pripadnik Vojne policije VRS-a, u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine učestvovao u progonu, ubistvima, lišavanju slobode i nanošenju boli građanima nesrpske nacionalnosti.

Naredne sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Rudom, Ugljeviku, Srebrenici, Milićima, Foči i na Palama.