Narednih dana kiša i snijeg u višim predjelima

Jutros je u BiH bilo oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom i temperaturama koje su se kretale od nula do 16 stepeni Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini se narednih dana očekuje kiša sa snijegom u višim predjelima. Temperature će se kretati od minus jedan do 16 stepeni Celzijusa, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), prenosi Anadolu Agency.

 Najhladnije je bilo na Bjelašnici gdje je zabilježeno nula stepeni, a najtoplije u Banjoj Luci i Sanskom Mostu sa 16 stepeni Celzijusa. 

Danas će, prema prognozi FHMZBiH, u BiH preovladavati oblačno vrijeme. Tokom cijelog dana kiša se očekuje u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Intenzivnije padavine sjeveru i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne, gdje se prognozira od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u dijelu Hercegovine lokalno do 80 litara. Slabije padavine na području centralne Bosne. Tokom noći na nedjelju kiša će se širiti i na ostala područja Bosne.

Vjetar jak južnog smjera. Očekuju se i olujni udari juga brzine 60 do 75 kilometara na sat. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između devet i 16 stepeni.

U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno s kišom očekuje se i drugog dana vikenda. Intenzivnije padavine su izgledne u Hercegovini, jugozapadu i jugoistoku Bosne, gdje se prognozira 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. Snijeg samo na vrhovima planina. Prije podne još vjetrovito na području Hercegovine, istoku i sjeveroistoku Bosne. U noći na ponedjeljak vjetar postupno mijenja smjer sa juga na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između tri i šest, na jugu zemlje do osam, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između šest i 12, na jugu do 15 stepeni.

I početkom radne sedmice nastavljaju se nepovoljne vremenske prilike. U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, u Bosni sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima slab snijeg. U Hercegovini kiša krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između nula i pet, na jugu zemlje između četiri i šest, a najviša dnevna temperatura zraka između tri i osam stepeni.

I u utorak u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa slabim snijegom u Bosni, a u Hercegovini i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus jedan i tri, na jugu zemlje između dva i šest, a najviša dnevna temperatura zraka između dva i osam, na jugu do deset stepeni Celzijusa.