NARGILA BAROVI: Molimo vas dozvolite nam rad!

nargila
Udruženje “Nargila” uputilo je otvoreno pismo zapovjednici kriznog štaba FBiH Jelki Miličević u kojem traže da se dopusti rad nargila barova. Oni su između ostalog tražili da se dozvoli rad nargila barovima na otvorenom kao i konzumacija nargila.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovana gospođo Miličević,

Dana 15.03.2020. godine, zbog iznenadne pandemija Corona virusa, a radi zaštite javnog zdravstva i ljudskih života, te sprječavanja širenja pandemije, donesene su naredbe o prestanku rada svih institucija, pravnih lica, ugostiteljskih objekata, obrta pa i rad nargila barova u Federaciji BiH, a samim tim i u Kantonu Sarajevo.

Federalni štab/stožer civilne zaštite je donio Naredbu pod brojem 12-40-6- 148-164/2020 dana 12.05.2020. godine kojom se dozvoljava pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera, a istom naredbom je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Smatramo da je ovakva Odluka vezana za zabranu upotrebe i konzumiranje nargila na otvorenom prostoru nezakonita i protivna Ustavu Bosne i Hercegovine, Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, a sve navedeno je i dio Ustava BiH jer su u isto i inkorpoirane, te garantuju pravo na život (član 2. EKLJP), zabranu diskriminacije (član 14. EKLJP) kao i pravo na rad i pravo na slobodu izvora zaposljenja na pravične i povoljne uslove rada.

Imajući sve gore navedeno u vidu, kao i činjenicu da je na području F BiH registrovano 340 objekata (nargila barova) koji zapošljavaju oko 4.000 radnika koji praktično hrane 12.000 stanovika F BiH osim ličnog izdržavanja, na se na sve te plate plaćaju se i zakonski doprinosi , što slijedom događaja utiče na punjenje Budžeta FBiH.

Posebno ističemo da su ti uslovi diskriminatorni jer i nargila barovi mogu da rade na otvorenom i da posluju u skladu sa svim preporukama koje se tiču zaštite i očuvanja javnog zdravstva, te pružaju svu potrebnu higijensku i epidemiološku zaštitu na načiin kako je to regulisano u restoranima i kafićima kojima je dozvoljen rad, a da za to nemaju 100% garanciju da će se u praksi sve provoditi prema Naredbi (gore spomenutoj) jer se dovodi u pitanje ko će kontrolisati, kako i na koji način se peru šoljice u kafićima , escajg i posuđe u restoranima dok u nargila barovima nakon svakog korištenja nargile, nastavak koji se koristi za pušenje nargile se baca te se novom korisniku daje hermetički zatvoren novi nastavak za konzumiranje nargile pa je prema tome svaki korisnik usluga nargila barova u pogledu zdravlja i zaštite kako ranije tako i u ovom periodu u cjelosti zaštićen i ne postoji niti jedan zakonski razlog da se samo nargila barovima ne dozvoli rad, posebno uzimajući u obzir da navedena zabrana nije donešena za područje Reublike Srpske, što nas dovodi u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na stanovnike drugog entiteta. Ista situacija odnosi se i na zemlje regiona – Srbiju i Hrvatsku, gdje također navedena zabrana nije donešena, pa se postavlja pitanje, zašto u FBiH nemamo isti tretman.

Poštovana, pored svega gore navedenog, ljubazno Vas molimo da razumijete i shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, obzirom da u ovom momentu nije otpušten niti jedan radnik već puna dva mjeseca, iako nemamo prihoda. Ovom prilikom Vam se obraćamo sa molbom da uzmete u razmatranje ukidanje ovakve odluke, jer Ste svjesni težine situacije zbog nemogućnnosti poslovanja. Zabranjen nam je osnovni proizvod zbog kojeg radimo, što bi značilo, ako povučemo paralelu da dozvolite rad ćevabdžinica, ali da zabranite prodaju ćevapa.

Molimo da nam se dozvoli nastavak rada i da ne budemo diskriminirani, te da nam se ne oduzima pravo na rad i sve ono što nam je zagarantovano Ustavom BiH i ostalim pozitivno pravnim propisima, a da bi zaštitili građane u ovom periodu predlažemo da svaki konzument nargile koristi jednu nargilu uz poštovanje svih ostalih pravila datih od strane nadležnih organa. Podsjećamo Vas da ukoliko navedena naredba ostane na snazi, te zabrana nargile ne bude izuzeta iz navedene naredbe, bićemo primorani da smanjimo broj uposlenih za minimalno 50%, ako ne i dovedeni u situaciju da u potpunosti zatvorimo objekte, što će svakako imati posljedice po Budžet FBiH.
U ime 4.000 radnika molimo da nam se dozvoli početak rada i ponovni rad svih radnika u nargila barovima.

Cijeneći Vašu dosadašnju spremnost, snalažljivost i visprenost u aktuelnoj higijensko – epidemiološkoj situaciji, te mjere koje Ste dosad ublažili zbog stabilne higijensko – epidemiološke situacije, ne sumnjamo da ćete našu molbu uzeti u razmatranje i na nju pozitivno odgovoriti, svjesni značaja ekonomskog aspekta i posljedica koje predmetna zabrana ima. S poštovanjem, Udruženje “Nargila”