Narod, očigledno, nije lud: Srbi neće "ginuti" za Dodika

.
Niko više ne želi da bije Dodikove lične i interesne bitke koje skriva iza srpstva i Republike Srpske

 

Narod nije lud da glumi budalu u igrokazu svojih vladara. To je zaključak koji možemo izvesti nakon jučerašnjeg komičnog skupa Milorada Dodika na entitetskoj liniji povodom optužnice protiv njega. Dodik se, po običaju, kao „vođa naroda“, po ko zna koji put, pokušao sakriti iza tog istog naroda i strovali mu svoja nedjela.

 

 

 

Kompletan cirkus

Problem je što očito taj narod i nije previše zainteresiran da učestvuje u Dodikovim igrokazima. Milorad Dodik uspio je sakupiti svega nekoliko stotina ljudi na entitetskoj liniji Istočnog Sarajeva i Sarajeva, a očito je da više ne pomažu ni mašinerija SNSD-a ni političko uvjetovanje.

Iz ovog ugla možemo zaključiti da je bio bespotreban potez ministra policije FBiH Rame Isaka da Dodiku zabrani skup ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

 

Inače, podršku protestima pružili su premijer RS Radovan Višković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Oni su tražili da se obustavi optužnica protiv predsjednika RS.

 

Naime, sve to je moglo poslužiti Dodiku kao argument za „loženje“ naroda da su Srbi na neki način ugroženi i da im se onemogućava pravo na okupljanje. Njegovim pristalicama je, s druge strane, trebalo dozvoliti demokratsko pravo da se okupe pred Sudom i da, u svom skromnom broju, pokažu koliko Dodik ustvari podrške nema, tj. da ga narod neće spašavati od optužnice i odgovaranja za udar na ustavni poredak BiH.

No, niti jedan cirkus ne bi bio kompletan bez ekvivalenta bošnjačkih radikala. Islamistički radikal i vehabija Sanjin Musa najavio je kontraskup s one druge, federalne strane entitetske granice, a podršku mu je pružio i Nihad Aličković, nekadašnji recepcioner, a današnji patriota po profesiji, koji će vam za svoj patriotizam poslati privatni žiroračun za dobrovoljne priloge i donacije. Naravno, ovakve prilike za dizanje tenzija jedini su put da dotične persone dospiju u javnost i učine svoje besmislene živote iole bitnim.

"Pokemon" opozicija

Njima je policija pak zabranila kontraproteste, pa su umjesto toga održali običan skup pred Fahdovom džamijom, gdje se okupilo svega nekoliko desetaka ljudi, vjerovatno pojedinaca koji su se tu našli na namazu.

I, zapravo, jučerašnji cirkus najbolji je dokaz praktične propasti nacionalističkih politika Milorada Dodika. Niko više ne želi da bije njegove lične i interesne bitke koje skriva iza srpstva i Republike Srpske, a „pokemon“ likovi, poput Aličkovića i Muse, najbolja su mu moguća protuteža i nivo na koji treba svesti Milorada Dodika.

Ostali se, dakako, trebaju posvetiti evropskom putu i pokušati da od Bosne i Hercegovine naprave pristojno i prosperitetno društvo.

Mirno spavajte, BiH neće nigdje. Ali će Dodik morati na sud.