Predsjednik A-SDA: Naš interes je država Bosna i Hercegovina

Predsjednik Stranke demokratske aktivnosti, Nermin Ogrešević, je nakon sastanka sa predstavnicima Stranke demokratske akcije u Sarajevu govorio o motivima ove stranke da eventualno bude dio vlasti.

Ogrešević je ukazao na sam sadržaj sastanka rekavši:

"Korisno je razgovarati. Ovaj razgovor je stvorio pretpostavke da možemo u narednim koracima raditi na saradnja stranaka. Svjesni smo kapaciteta na Federalnom i državnom nivou. Kao stranka smo spremni sa da ojačamo politički kapacitet. Saglasni smo da je bitno da se čim prije vlast formira. Stranka demokratske aktivnosti je spremna, uslovno rečeno, da pojača bošnjački dio vlasti. Kao što je rekao gospodin Izetbegović, tu smo na značajnom nivou usaglašenosti i to je dobar okvir da u narednim razgovorima možemo razmišljati o konkretnoj saradnji", prenosi N1.

Na pitanje šta je interes Stranke demokratske aktivnosti da bude dio vlasti, Ogrešević je poručio:

"Naš interes je dražva Bosna i Hercegovina. Pozvani smo od Stranke demokratske akcije na sastanak da razgovaramo o vlasti. Njihovo mišljenje je da učešće Stranke demokratske aktivnosti ne bi bilo od viška i da je bitno da taj front bude što jači. Naša je obaveza da razgovaramo i ako postoji saglasnost spremni smo učestvovati. Puno je otvorenih pitanja i bit će prilika da se govori konkretnije u narednom periodu".

Predsjednik Stranke demokratske aktivnosti je komentarisao mogućnost da Savez za bolju budućnost i Pokret demokratske akcije - s kojima je ova stranka formirala zajednički blok - ne budu željeli da formiraju vlast.

"Kada su u pitanju kantoni, mi već imamo dogovor. Bitna je poruka da se držimo dogovora zbog naših partnera. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Razgovarat ćemo i dogovarati oko zajedničkih poteza. Pa i po tom pitanju bi trebali razgovarati i onda bismo donijeli stav kako dalje", rekao je Ogrešević.