NASA-in helikopter opet uspješno letio po Marsu, poslao je novu snimku

NASA
NASA-IN minijaturni helikopter Ingenuity danas je uspješno obavio svoj drugi let iznad površine Marsa, samo tri dana nakon što je ušao u povijest zbog prvog kontroliranog leta na nekom drugom planetu u našem Sunčevom sustavu.

 

Povijesni let u ponedjeljak trajao je 39 sekundi, a Ingenuity težak oko 1.8 kilograma poletio je do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Crvenog planeta.

Danas je pak helikopter letio čitave 52 sekunde te imao složeniji plan letenja, piše Space.com.

Letio više, složenije i duže

"Helikopter na Marsu uspješno je završio svoj drugi let i pritom snimio crno-bijelu fotografiju svojom navigacijskom kamerom. Popeo se na veću visinu, dulje je letio te izveo bočno letenje", napisali su na Twitteru djelatnici NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory.

Ingenuity se tijekom današnjeg plana leta trebao uzdići na visinu od 5 metara, neko vrijeme lebdjeti na mjestu, a zatim se pomaknuti bočno za 2 metra. Nakon toga je opet trebao letjeti na jednom mjestu, snimati okruženje kamerom u boji, a zatim se spustiti na tlo.

NASA-in rover Perseverance promatrao je i snimao cijelu ovu današnju akciju s udaljenosti od 64 metra. Njegove snimke (dolje) počele su stizati na Zemlju u 15:20.



 

Jedna trećina gravitacije

Mars ima jednu trećinu gravitacije koju imamo na Zemlji, a atmosfera je iznimno rijetka, s 1% gustoće kakva je na Zemlji. Ovi faktori otežavaju kontrolirani let na Marsu, piše CNN.

Helikopter je već poslao crno-bijelu fotografiju s ovog drugog leta na kojoj se vidi sjena helikoptera iznad površine Marsa.

NASA će tijekom sljedećeg tjedna pokušati provesti još tri kontrolirana leta.