NASA odgodila lansiranje novog svemirskog teleskopa nakon "incidenta"

James Webb
Teleskop vrijedan 10 milijardi dolara pod nazivom James Webb je infracrvena opservatorija u orbiti koja će pružiti otkrića nove generacije zasnovana na radu svemirskog teleskopa Hubble.

Njegovo lansiranje iz svemirskog centra Gvajana u Francuskoj Gvajani - baze operacija Evropske svemirske agencije - sada je odloženo najranije za 22. decembar.

NASA je saopštila: "Incident se dogodio tokom operacija u postrojenju za pripremu satelita u Kourouu, Francuska Gvajana, koje se obavljaju pod ukupnom odgovornošću Arianespacea.

„Tehničari su se pripremali da prikače Webb na adapter za lansirnu raketu, koji se koristi za integraciju opservatorije sa gornjim stepenom rakete Ariane 5.

"Iznenadno, neplanirano oslobađanje stezaljke - koja pričvršćuje Webba za adapter lansirne rakete - izazvalo je vibraciju u cijeloj opservatoriji", dodala je svemirska agencija.

Odbor za pregled anomalija na čelu sa NASA-om istražuje šta se dogodilo od tada, a očekuje se dalja ažuriranja kada se testiranje završi krajem ove sedmice.