Naša stranka traži od Tužilaštva da utvrdi odgovornost za propast tužbe protiv Srbije

.

 

Nakon sinoćnjeg gostovanja Nevenke Tromp na Face TV iz Naše stranke su uputili poziv Tužilaštvu da utvrdi odgovornost za kako su naveli debakl pred Međunarodnim sudom pravde.

Iz Naše stranke su podsjetili na izjavu koju je Bakir Izetbegović dao prije tri godine za televiziju TV1, kada je priznao da je znao da Sakib Softić nema legitimitet da pokrene reviziju procesa.

"Znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati. 'Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta'. I ja sam ih poslušao", prenijeli su Izetbegovićevu izjavu.

Podsjećaju da je odluka da se tako postupi rezultirala odbacivanjem zahtjeva još u administrativnoj fazi, od strane Registrara Međunarodnog suda pravde (MSP), troškom od preko 100.000 KM koliko je isplaćeno Sakibu Softiću, dodatnim troškovima u nikada objavljenom iznosu koji je isplaćen drugim savjetnicima i advokatima koje Izetbegović spominje, kao i međunarodnom stručnjaku Davidu Schefferu.

"Šta više, ovaj pristup je državu Bosnu i Hercegovinu izložio poruzi u međunarodniim krugovima, te je potpuno iznevjerio porodice žrtava genocida", navode iz Naše stranke.

Iz ove stranke su postavili i pitanje da li je Izetbegović izmanipulisao i Davida Scheffera, dokazanog međunarodnog pravnog stručnjaka, te i od njega sakrio činjenicu da je Softić još 2016. godine dobio odgovor od Međunarodngo suda pravde da on "nema legitimitet agenta BiH pred ovim sudom".

Kako navode iz ovih razloga traže od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo da saopće koje su korake poduzeli po ovom pitanju, da li su ispitali uključene u proces, da li su ispitali tokove novca vezane za ovo pitanje, te da li su utvrdili da li podnesak koji je dostavljen MSP-u uopšte sadrži bilo kakvu 'činjenicu takve prirode da bi odlučujuće djelovala, a koja je prije izricanja presude bila nepoznata Sudu i stranki koja traži reviziju', što je osnovni uslov za reviziju koji propisuje čl. 61. Statuta MSP-a.