"Naša vizija“ invalidima pruža šansu da žive od svog rada (FOTO)

Članovi Udruženja osoba s invaliditetom (UOSI) ZDK nedavno su u Zenici osnovali preduzeće simboličnog naziva „Naša vizija“. Za početak, proizvodit će dekorativne predmete za ugostiteljstvo, zdravstvo i široku potrošnju, poput stolnjaka, nadstolnjaka, kuhinjskih salveta, peškira, posteljina te kuharskih pregača i kapa. 

Pokazali kreativnost

 

Vremenom planiraju povećati poslovanje, jer su registrirani za obavljanje 170 djelatnosti. Ekipa „Avaza“ posjetila je sjedište ovog preduzeća, gdje su nam ovi vrijedni ljudi pokazali šta i kako rade.

Direktor preduzeća i osnivač Udruženja je Munir Isaković (51), koji je od rođenja potpuno slijep. Kako kaže, imao je viziju da formira preduzeće u kojem će raditi isključivo osobe s invaliditetom.

foto1.jpg- Želio sam da to ne bude samo obično članstvo nego i da nešto radimo, da osobe s invaliditetom pokažu i dokažu da su kreativne, da su dostojni nasljednici ovog društva i države. Želimo pokazati da ne smijemo, ne možemo i ne trebamo biti građani drugog reda, kakvim nas društvo zbog predrasuda manje-više smatra – kaže Isaković.

Iako su se mnogima obraćali za pomoć, šivaće mašine i sav materijal na kraju su sami nabavili, a prostorije su unajmili i plaćaju mjesečnu kiriju od 400 KM

Trenutno imamo šestero zaposlenih, a svaka osoba s invaliditetom, bez obzira na to da li je član Udruženja ili ne, moći će se kod nas zaposliti – ističe Isaković.

Najiskusnija radnica je Vildana Bajramović, koja je 60-postotni invalid i članica je udruženja tri godine. Ima 30 godina iskustva u poslovima šivanja, a nakon operacije vratne kičme i dugogodišnjeg liječenja od 2013. godine je nezaposlena.

Stabilna firma

- Ovdje sam radnica, ali i instruktorica drugim kolegama. Radit ćemo i potruditi se da svi zajedno ostvarimo ciljeve koje smo sebi zadali. Za početak pravimo ugostiteljske stolnjake i nadstolnjake od visokokvalitetnog materijala. Nadam se da ćemo imati stabilnu firmu u kojoj ćemo moći svi raditi i zaraditi – kaže Bajramović.

foto2.jpg

 

Kontakt podaci „Naše vizije“

Uposlenici „Naše vizije“ pozivaju sve ugostiteljske, zdravstvene i druge objekte u BiH koji koriste stolnjake, nadstolnjake, posteljine i slične predmete da im se obrate za saradnju. Oni, kako kažu, zauzvrat garantiraju kvalitet i povoljnu cijenu. Brojevi telefona firme su 032/244-040 i 062/955-609, a mail je nasa.vizijazenica@gmail.com. Ponuda proizvoda može se vidjeti i na Facebook stranici Uosi Zdk.

Za početak šiju samo po narudžbi, a kako kaže Isaković, već su uspostavili kontakte s nekoliko hotela u Sarajevu: „Radon Plaza“, „Hollywood“, „Hills“, „Grand“, „Bosnia“...