Halilović: Naši policajci nisu imali nikakve šanse

Premijer KS Adem Zolj kratko se obratio na konferenciji za medije o jutrošnjem tragičnom događaju prilikom kojeg je smrtno stradao jedan policajac, a drugi teško povrijeđen te istakao da se radi o gnusnom činu i udaru na državu.

“Svi se nadamo da će uz pomoć Boga i doktora biti spašen drugi policajac. Informacije koje imamo su da još traje borba za njegov život i sprema se druga operacija. Ministar Čampara je bio na vanrednoj sjednici Vlade, a ono što se može reći će vam saopštiti i ministar MUP-a i komesar. Mi ćemo poduzeti sve da MUP može uspješno realizovati ovu akciju i u saradnji sa agencijama”, kazao je Zolj, piše Oslobođenje.

Mevludin Halilović, komesar sarajevskog MUP-a, potvrdio je da policajac teško ranjen, te dodao da su “u toku intenzivne aktivnosti ljekarskog osoblja da se kolega oporavi”.

Podsjetio je da je MUP i prošle godine, kada je također došlo do pucnjave, upozoravao na to da kriminalne grupe ne prezaju ni od čega te potvrdi da je su sad odobrena određena sredsta kako bi se policija bolje opremila.

Prema njegovim riječima, u istragu su uključeni Kantonalno tužilaštvo, SIPA, FUP, Granična policija…

– Ostvaren je kontakt i sa Upravom policije MUP-a RS-a i oni su dali na raspolaganje sve svoje snage, kazao je Halilović i najavio: “Zajedničkim snagama, ako treba, prevrnućemo sve u okolini Sarajeva ili na bilo kojoj lokaciji da dođemo do izvršilaca.

Naši policajci nisu imali nikakve šanse. Bili su u vozilu u pokretu, bez rotacije, nisu ni izvadili vatreno oružje a na njih je pucano, kazao je Halilović te pojasnio da se radi o iskusnim policajcima koji imaju 20-ak godina radnog staža.