fbpx NASLJEDNIK IVE ANDRIĆA: Nikolu Špirića predlažu za Nobelovu nagradu za književnost

NASLJEDNIK IVE ANDRIĆA: Nikolu Špirića predlažu za Nobelovu nagradu za književnost

Home

NASLJEDNIK IVE ANDRIĆA: Nikolu Špirića predlažu za Nobelovu nagradu za književnost


Već 42 godine čekamo našeg drugog nobelovca, nasljednika Ive Andrića, a u ovom trenutku nema boljeg kandidata za to od Nikole Špirića.

Ovom satiričnom porukom aktivisti okupljeni oko grupe “Revolt BL” pozvali su na društvenim mrežama građane da idućeg vikenda na Trgu Krajine potpišu peticiju kojom bi “podržali Špirićevu kandidaturu” za najprestižniju svjetsku nagradu.

- Cilj nam je da prikupimo milion potpisa i pošaljemo ih na adresu Nobelovog komiteta, jer on to zaslužuje - poručuju aktivisti.

Ovom akcijom oni podsjećaju javnost da je Nikola Špirić (SNSD), bivši predsjednik Savjeta ministara BiH, za vrijeme mandata kupio luksuzan stan u Beču vrijedan 400.000 evra, i to, kako je rekao istražiocima SIPA, novcem od prodaje knjiga.

Organizatori, koji za sada ne otkrivaju identitet, jer su, tvrde, zbog plakata i grafita već “poznati policiji”, prikupljanje potpisa najavljuju u subotu i nedjelju, 1. i 2. aprila, ali u Gradskoj upravi tvrde da niko nije uputio zahtjev za javni skup u te dane.

Revoltaši su poručili da će “hostese na punktu za prikupljanje potpisa” biti Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Emir Kusturica, Miroslav Lazanski i “druge istaknute ličnosti”. Naravno, ove ličnosti neće doći na Trg, ali se očekuje da bi se mogli pojaviti aktivisti maskirani u Dodika, Cvijanovićevu ili Kusturicu.

Stan u Beču Špirić je kupio na ime svoje kćerke novcem nejasnog porijekla. Nakon pisanja medija o tom skandalu pokrenuta je istraga, ali je dosije “Špirić” završio u “fioci” kontroverznog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Nakon Salihovićeve suspenzije istraga je ponovo pokrenuta, a Špirić je, prema pisanju medija, na pitanje odakle mu novac rekao da je 400.000 evra prikupio “od prodaje knjiga i donacija prijatelja”.

Incko i prasetina

“Nećeš više Incko Valentine u Bakincima jesti prasetine” jedan je od kultnih grafita po kojima je neformalna grupa “Revolt” postala prepoznatljiva u Banjaluci i drugim gradovima RS.

Aktivisti “Revolta” su i autori plakata “Dodikova računica”, “Imate kumove” i “Odmori se, Željka, zaslužili smo”.

 

(Izvor: Buka)

Tagovi
Objavio: Pet, 31/03/2017 - 16:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top