Danas nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a

Danas je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK, zvanično je potvrđeno još jučer na sastanku predstavnika političkih stranaka i koalicija, koji su osvojili mandate u Skupštini USK-a.

Danas bi se tako trebao okončati proces formiranja zakonodavne vlasti nakon što se imenuje predsjedavajući, njegovi zamjenici i radna tijela Skupštine. U proteklom periodu vođeni su intezivni pregovori oko formiranja većine, a nakon ovog sastanka novinari su obaviješteni da postoji sporazum između Koalicije ASDA POMAK ZAJEDNO, SDP-a, NB i SBB-a. Naša stranka nije potpisnica dogovora, ali će dati podršku većini. Iako se očekivalo da će dio ovog bloka biti i DF, danas je rečeno da je ova stranka izišla iz pregovora. Ukoliko se potvrdi  jučer dogovoreno, u opoziciju odlazi SDA koja je proteklih godina bila vladajuća stranka u USK-u.

Tako će nakon dva i pol mjeseca od održavanja općih izbora u zemlji, Unsko-sanski kanton dobiti zakonodavnu, a najvjerovatnije i novu izvršnu vlast. Pregovori među subjektima, koji su dogovorili većinu završeni su i danas će se na djelu vidjeti rezultati proteklih pregovora. U političkoj utrci, sa tijesnih 16 glasova prevagu je odnio blok stranaka koje su načelno postigle dogovor još prije isteka starog saziva Skupštine. Predvodi je Koalicija A-SDA Pomak zajedno.

Konkretno, uz Koaliciju A SDA POMAK većinu čine stranke SDP, NB, SBB a podršku će, iako tvrdi da nije dio sporazuma, dati i Naša stranka.

Novina je da nema Demokratske fronte koja odlazi u opoziciju zajedno sa Laburistima i Strankom demokratske akcije. SDA tako nije uspjela, uprkos najviše osvojenom broju mandata, oko sebe okupiti većinu. No, to što nisu sada, ne znači da su prihvatili da će naredne četiri godine djelovati kao opozicija.

Kada je riječ o raspodjeli pozicija unutar najavljene većine, mjesto predsjedavajućeg pripast će SBB. S tim u vezi sutra se očekuje da će Rasima Pajića zamjeniti Agan Bunić. Na čelu Vlade ostaje kadar ASDA Mustafa Ružnić, ali ne i dosadašnja kompletna ministarska postavka.

Ko će biti zamijenjen, odnosno ko predložen za nove ministre, očekuje se da će također danas biti poznato. Naime, nakon što se okonča konstituirajuća, trebala bi biti sazvana nova, radna sjednica Skupštine koja bi bila u znaku imenovanja Vlade Kantona.