Nastavak ulaganja u 5G infrastrukturu: Ove godine dostići će 8,1 milijardi dolara

asd
Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj godini će se gotovo udvostručiti.

Prihodi od 5G mrežne infrastrukture u ovoj godini će se gotovo udvostručiti i dostići 8,1 milijardi američkih dolara, tvrde analitičari Gartnera i dodaju da se sve temelji na prognozama za 2020. koje su napravljene uprkos krizi.

Ulaganja u 4G će pasti 20,8% na 16,4 milijarde dolara. Istovremeno ukupna ulaganja ove godine past će na 38,13 milijardi dolara što je pad na godišnjem nivou od 4,4%.

Loša vijest je da će prihodi bežične infrastrukture pasti za 4,4%, na 38,1 milijardu dolara. Kako Gartner navodi, serveri imaju 5G kao prioritet pa postojeću infrastrukturu “pretvaraju” u 5G infrastrukturu, što dovodi do smanjenja ulaganja u sve ono što nema veze sa 5G. Zato ne čudi pad prihoda u tom segmentu, kao što ne čudi rast prihoda u 5G segmentu. Ali, rast je ipak značajniji nego što se mislilo u prognozama početkom godine.

Također, ono što Gartner napominje je da će ovim tempom 5G pokrivenost u nekim zemljama vrlo brzo dostići gotovo 100%. Na primjer, do 2023. bi Japan, Kina i šira okolina, razvijeniji dio Azije, te Sjeverna Amerika trebali sa 5G signalom pokrivati oko 95% teritorija.

U ovom trenutku, lider je Kina, koja čini 49,4% ukupnih svjetskih ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu. Razlog za to je što država stoji iza proizvođača pa su porezi niži, subvencije se broje u milijardama dolara i to se osjeti na rezultatima.

Ali, možda najznačajniji dio Gartnerovog istraživanja je detalj da će do 2023. godine 15% servera širom svijeta imati samostalne 5G mreže, koje se neće oslanjati na postojeću 4G mrežnu infrastrukturu, kao što je sad slučaj. Tek tad će, u punom smislu, 5G razvoj krenuti samostalno u željenom smjeru.