Nastavljaju se aktivnosti na uređenju deponije Meždre – Vlaški do

Danas je upriličen još jedan sastanak na kojem se govorilo o problemu odlaganja otpada, odnosno uređenju zajedničke deponije Meždre – Vlaški do koju koriste Bosanska Krupa, Cazin i Bužim. Osim predstavnika pomenutih lokalnih zajednica, domaćina načelnika Armina Halitovića, gradonačelnika Nermina Ogreševića i šefa Službe za prostorno uređenje Ilfada Eminića, sastanku su prisustovali ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić, te predstavnici komunalnih preduzeća 10. Juli, Čistoća i Komb.

Aktivnosti na uređenju zajedničke deponije Meždre – Vlaški do traju više od dvije godine. U februaru 2017. Bosanska Krupa, Cazin i Bužim potpisali su sporazum o uspostavljaju zajedničkog centra ili preduzeća za održivo upravljanje otpadom. Tome je prethodila izgradnja reciklažnog dvorišta, izrada investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage. Sada treba uslijediti sanacija deponije po uzoru na deponiju „Krivodol“ u koju je Općina Bosanska Krupa uložila 1.5 milion KM, te osnivanje preduzeća i izgradnja reciklažnog dvorišta.

„Cazin je donio neophodne odluke kad je u pitanju formiranje zajedničkog preduzeća, u skorijoj budućnosti to će učiniti općine Bosanska Krupa i Bužim. Formirat ćemo zajedničko preduzeće koje će biti generator i nosilac svih aktivnosti u saradnji sa kantonalnim, federalnim ministarstvima, Svjetskom bankom, SDC-om i svim drugim institucijama koje se bave sa ovom problematikom. Ono što želim istaći jeste da postoji zajednička volja, postoje sredstva za koja ćemo zajednički nastupati kako bismo ostvarili željeni cilj“, istakao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Na današnjem sastanku doneseni su i određeni zaključci. Osim na donošenje odluka u Bosanskoj Krupi i Bužimu o kojima je govorio načelnik Halitović, odnose se na odluku Općine Bosanska Krupa kojom se tretira naknada za korištenje javnog dobra za tri komunalna preduzeća u cilju postizanja finansijske stabilnosti preduzeća, zatim doprojektovanje postojeće dokumentacije koja je rađena u sklopu UNDP projekta, zajedničko nastupanje svih lokalnih zajednica prema raspoloživim fondovima za iznalazak sredstava za realizaciju projekta, kao i na što hitniji sastanak sa predstavnicima Svjetske banke u čijem je projektu obuhvaćena i ova deponija. Jedan od zaključaka je i da Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK ovom projektu da maksimalnu podršku u okviru svojih nadležnosti.

„Regionalni koncept deponije nije uspio za sada i to mi svi znamo. Mi smo samo dobili troškove, dva kredita, koje ćemo vraćati u narednom periodu. Kruti otpad se proizvodi svaki dan, u svakom gradu, na svakom mjestu i ovo je koncept koji će imati podršku od Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u onim zakonskim okvirima u kojima je to moguće“, naglasio je ministar Adnan Alagić.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu, dakle bit će u mogućnosti izdvajati i iskorištavati, odnosno unovčavati otpad, a samo onaj potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

Prva faza projekta „Održivo upravljanje otpadom“, koja je završena u februaru kada je potpisan sporazum o uspostavljaju zajedničkog centra ili preduzeća, vrijedna je 159.600 KM. Finansirana je od strane SDC-a i UNDP-a (78.450 KM) i općina: Bosanka Krupa (34.377 KM), Cazin (34.377 KM) i Bužim (9.696 KM).