USK: Nastavljeni pregovori Vlade USK i sindikata

Prema trenutnim informacijama „nema prekida štrajka sve do ispunjenja ključnih zahtjeva“...

Pregovori socijalnih partnera, Vlade USK i predstavnika sindikata obrazovanja, nastavljeni su danas. Stavovi su mnogo bliži nego u prethodnom periodu i još uvijek ima prostora za dogovor, rečeno je medijima nakon sastanka. 

Sindikat traži garanciju od Vlade da će im platu isplaćivati po osnovici od 302 KM do kraja ove godine. Osim toga inzistiraju da razlika na plate bude isplaćena u ovoj godini, a ne tokom naredne kako je Vlada ranije ponudila. Sindikat je dobio obećanje da će minuli rad za prosvjetne radnike biti dio dopune važećeg Kolektivnog ugovora. Sve što je danas postignuto, kažu, dobar je osnov za sutrašnji nastavak pregovora socijalnih partnera, prenosi RTVUSK.

„Nećemo odustati od osnovice koja po nama ne daje garanciju da će ona biti i isplaćena i sljedećeg mjeseca. Tražimo garanciju Vlade da će ona biti do kraja ove godine. Također ne odustajemo od razlike na plaću. Tražimo da ona bude isplaćena do kraja ove godine, a ne tokom sljedeće, kako je Vlada predložila“, ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK. 

„Sada ima pomaka iako smatramo da je Vlada mogla spriječiti sve ovo. Nećemo odustati. Danas smo to jasno rekli članovima Pregovaračkog tima“, kazala je novinarima Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Mogu reći da smo u ovoj fazi svi dali dali svoje ponude. Sindikat je jasno rekao ispod kojeg minimuma neće ići i zaustaviti štrajk. Sad će se sastati Vlada i vidjeti šta možemo učiniti“, ističe Damir Omerdić, ministar obrazovanja.   

Bez obzira na tok pregovora sindikati za četvrtak u 16h najavljuju prostest na Gradskom trgu u Bihaću. Nastavni proces u srednjim školama je otpočeo jučer, dok su osnovci i dalje na ljetnom raspustu.