Nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću

Saslušanjem nova dva svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.

Njega Tužilaštvo BiH, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine počinjene na području Krajine 1995. godine, prenosi Avaz.ba.

Svjedokinja Ljiljana Novaković je govorila o svojim saznanjima o smrti strica Ilije Stupara, a svjedok Slava Stipić o saznanjima o smrti brata Dušana i Miće Ćulibrka.

Na pitanje Dudakovićeve odbrane je li ona znala kako su stradali njen otac i brat, ona nije mogla odgovoriti. Potvrdila je da zna samo da su mrtvi, ali da ne zna kako su stradali.

- Analizirajući iskaz svjedokinje Stipić, mi smo kazali da postoji forenzički dokument iz RS gdje se vidi da nije moguće utvrditi uzroke smrti brata i oca - rekao je Asim Crnalić, Dudakovićev advokat.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i: Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.