Nastavnici pisali Vladi i Skupštini USK: Dok vi dogovarate većine, mi rizikujemo svoje živote i zdravlje

p

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona, upućeno je otvoreno pismo odgovornim u Kantonu, a u vezi sa usvajanjem Budžeta i neisplate zarađenih plata.

 

U pismu između ostalog stoji da prosvjetni radnici godinama sve što ih po Zakonu pripada dobiju tek kad se pobune. Prosvjetni radnici iako je mjesec april, nisu dobili februarsku platu, a zamislite, kaže se u pismu već godinu dana skupa sa roditeljima naših učenika isključivi su finansijeri online nastave.

Da stvar bude gora za online nastavu su se morali sami obučiti, ali većina njih je morala obučiti i roditelje, jer bez njih ne bi bilo ovog vida nastave.

“Poštovana gospodo dok vi vrijeme trošite na dogovaranje većine u Skupštini USK, prosvjetni radnici rizikuju svoje zdravlje radeći u ustanovama, ali i kod svojih domova. Podsjećam vas da je Zakonom o radu odredeno da je period isplate plate 30 dana od dana kad ste je zaradili, a da je za izostanak isplate iste predviđena novčana kazna od 1.000,00 do 10.000,00 KM.

Da li nas želite natjerati da podnosimo krivične prijave ili tužbe po ovom pitanju ili da pozovemo svoje članstvo da bojkotuje online nastavu, jer uskoro nećemo biti u mogućnosti da istu održavamo zbog isključenja struje, interneta i tome slično.”- stoji u pismu.

Izvor: