NATO provodi najveću vojnu vježbu

Gotovo 50.000 vojnika iz svih 29 država članica NATO-a te vojnici Švedske i Finske provode posljednje pripreme pred najveću vojnu vježbu ovog vojnog saveza od kraja Hladnog rata.

Manevri "Spojeni trozubac" počinju 25. oktobra u Norveškoj.

Kako je saopćeno u Briselu, vojnici nekih od država već su pokrenuti.

Tako su trupe Velike Britanije već u Holandiji. Pred njima je 2.000 kilometara dug put tokom kojeg će testirati svoje i sposobnosti evropskih država kroz koje budu prolazili do Norveške. Konvoj od 70 teških vozila provjerit će svoje manevarske sposobnosti, kao i spremnost država kroz koje prođu da proprate veliku vojnu kolonu.

Njemačka će istovremeno testirati sposobnosti flotile da preveze njenu opremu. Na trajekte se već ukrcavaju masivni tenkovi "Leopard" te druga oklopna vozila, kao i kamioni, džipovi, sanitetska oprema...

- Vojna mobilnost je od ključnog značaja u kriznim situacijama i upravo to testiramo - ocijenila je Oana Lunguesku (Lungescu), portparol NATO-a.

Naglasila je da se manevri održavaju u tijesnoj koordinaciji s Evropskom unijom. 

Od ove institucije NATO je tražio da pojednostavi prelaske granica za vojne kolone. 

Lungesku prenosi da Alijansa hoće da se sva papirologija završi za pet dana. No, cilj je i da se identificiraju svi alternativni pravci ne samo za prelaske granica već i brže dostavljanje logistike.