Nazire se smjena komesara Halilovića: Vlada KS odbila prigovor

Vlada Kantona Sarajevo je u četvrtak odbila prigovor policijskog komesara Mevludina Halilovića nakon što je njegov rad ocijenjen kao nezadovoljavajući. Kako saznaje Klix.ba, sutra će zasjedati Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara koji će donijeti ključnu odluku.

Na predstojećoj sjednici Nezavisnog odbora također se očekuje da će biti izglasana Halilovićeva smjena, ako je suditi na osnovu nezadovoljavajuće ocjene koju je ranije dobio Halilović.

Jedan od uslova za smjenu jeste i da policijski komesar za svoj rad ranije dobije ocjenu koja ne zadovoljava, što je već ispunjeno.

Ukoliko se to desi, odluka Nezavisnog odbora će ponovo ići prema Vladi KS koja će imati rok od 30 dana da potvrdi odluku, čime bi Mevludin Halilović bio razriješen funkcije policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, sredinom februara Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS dao je negativnu ocjenu na Halilovićev rad, čime su stvoreni preduslovi za njegovu smjenu. Nakon toga je počeo "rat saopćenja" na relaciji Mevludin Halilović i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Na sjednici, kada je dobio negativnu ocjenu, problematizovan je Halilovićev rad 2018. godine, naročito neprovođenje discplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić, kao i činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona te narušena sigurnosna situacija.

Nedugo zatim Halilović je poručio da je ocjena Nezavisnog odbora sramotna te da su dobili zadatak da ga smijene.

Potom se oglasila i Vlada KS, na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu koji je donio Nezavisni odbor te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, i donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi "ne zadovoljava".

Sve vrijeme Halilović uživa veliku podršku policijskih službenika, što su zvaničnici u aktuelnoj Vladi KS nazvali orkestriranim poput "predizborne kampanje".