NB: Bez obzira na evropsko NE o proširenju, mi moramo graditi institucije BiH

Saopštenje za javnost nakon održane 6. sjednice Predsjedništva Nezavisnog bloka

Nezavisni blok smatra poraznom činjenicom i historijskom greškom odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da stavi veto na početak pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji. Bez obzira na ovo potkopavanje samih temelja na kojima je izgrađena moderna Evropa, mi pozivamo sve u Bosni i Hercegovini da i dalje rade na jačanju institucija, izgradnji pravne države i ispunjavanju kriterija koji će našoj zemlji i našim građanima omogućiti bolji životni standard. 

Mi kao država moramo i dalje sarađivati  sa EU i dalje raditi na uspostavi efikasne države, nevezano za daljnju sudbinu Evropske unije. Uvjereni smo da će ovom odlukom Evropa destabilizovati svoje balkansko dvorište. Sjevernomakedonski premijer Zaev je primjer hrabrog političara koji je mnogo dao za evropski put, ali ga je Evropa izdala, za razliku od Sjedinjenih Država koje su podržale Sjevernu Makedoniju na putu u NATO članstvo.

Predsjedništvo Nezavisnog bloka je podržalo inicijativu da se donese zakonsko rješenje za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, kao i podršku da se u Skupštini Unsko-sanskog kanona donese zakonska regulativa o prijavljivanju i postupku provjere podataka o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija u tom kantonu. 

Donošenjem zakona koji su dobra evropska praksa, poput onog o izjednačavanju prava porodilja na prostoru cijele BiH i dokazivanja porijeklu imovine, na čemu će Nezavisni blok putem svojih poslanika insistirati na svim nivoima, gradi se društvo povjerenja i odgovornosti. Nezavisni blok će ostati dosljedan takvim politikama.

 

Press služba NB