NB Bihać: Jednaka prava i primanja nastavniku, ljekaru, policajcu i porodilji u Krajini, kao što su u Sarajevu i drugim velikim centrima

 

Gradski odbor Nezavisnog bloka Bihać na sjednici koju je održao danas usvojio je informaciju o radu NB u 2019. godini i konstatirao da je broj članova, posebno mladih i obrazovanih ljudi, sa prostora cijelog Grada Bihaća u stalnom porastu i da pokazuje da je politika Nezavisnog bloka prepoznata i svakim danom dobija sve veću podršku naroda. Rukovodstvo Gradskog odbora će narednih sedmica organizirati razgovore sa građanima u svim mjesnim zajednicama Bihaća, gdje želimo zajedno s našim narodom utvrditi najvažnije prioritete i rješenja s kojima će se naši članovi i kadrovi u narednom periodu baviti.

Zahvaljujemo se svim članovima i simpatizerima na dosadašnjoj podršci i pozivamo sve građane da nam se pridruže da zajedno napravimo promjene za naš kraj i cijelu BiH. Takodjer, proces reevidencije članstva je otvoren i pozivaju se svi koji to dosad nisu uradili da izvrše reevidenciju putem web stranice ili direktno u prostorijama NB Bihać.

Gradski odbor NB Bihać je jednoglasno podržao inicijativu o usvajanju Zakona o ravnomjernom regionalnom razvoju i ulaganju na prostor cijele BiH.

Ovaj Zakon je jedan od temeljnih principa nove politike koju zagovara NB od samoga osnivanja, a to podrazumijeva da se na nivou BiH i Federacije BiH usvoji zakon koji će osigurati da se sredstva za ulaganje u izgradnju cesta, škola, zdravstvenih ustanova, sportskih igrališta i obdaništa, sa viših nivoa ravnomjerno rasporede na cijelu BiH, a ne da primarno se ulažu jedino u velike gradove, kao što su Sarajevo i Mostar.

Također, ovaj prijedlog znači i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, prema kojem bi značajnija sredstva ostajala u manjim sredinama i kantonima, kao što je između ostalih i USK. One političke stranke, lideri i političari koji budu spremni podržati ovakav, pošten i pravedan pristup da se cijela BiH ravnomjerno razvija, biće strateški saveznici i partneri s kojima će NB graditi dalje odnose i zajedničke nastupe u narednom periodu.

Također, Nezavisni blok Bihać je izrazio zahvalnost svim izabranim i imenovanim kadrovima NB koji odvajaju od svojih primanja za Fond solidarnosti putem kojeg je 53 studenta i učenika iz cijele BiH u 2019. godini, među kojima su i oni iz Bihaća, dobilo jednogodišnju stipendiju za školovanje.