NB: Hinjska odluka hrvatskih vlasti u slučaju Trgovska gora zaslužuje oštar odgovor BiH

nb
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske da lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor da na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško predstavlja korak ka izgradnji odlagališta nuklearnog otpada i znači čin nepoštivanja susjedne države BiH i njenih institucija. Podsjećamo naše komšije, da su cijela Bosna i Hercegovina, sve i jedna njena institucija i nivo vlasti jedinstveni u namjeri da spriječe da se na granici BiH, u njenom dvorištu, izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

“Posebno smatram neprimjerenim, nedobrosusjedskim, pa i hinjskim i kukavičkim potezom, da ovako osjetljivu odluku, vlasti u Republici Hrvatskoj donesu u ovom vremenu, kad su cijeli region i svijet zaokupljeni izazovima sprečavanja širenja i pandemije koronavirusa. Ne ide to tako komšije. Nema sumnje da ćete imati jasan odgovor i od naroda i od institucija u BiH, a uvjerićete se u to u vremenu koje je pred nama.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i koordinator Inicijative građana Trgovska mora – reci, ne može.

Nezavisni blok poziva Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara BiH da hitno i bez ikakvog odlaganja, R Hrvatskoj, ali i EU, Sjedinjenim Američkim Državama i svim našim partnerima u međunarodnoj zajednici, upute protestne note u kojima podsjećaju na utvrđene stavove države BiH i čime odbacuju i traže stavljanje van snage ovakvih, po odnose dvije države štetnih odluka i jednostranih poteza vlasti u Republici Hrvatskoj.

Također, pozivamo sve političke stranke i predstavnike institucija, kao i nevladine organizacije, civilno društvo i medije da na ovom pitanju budemo zajedno, kao jedan i zaustavimo ove opasne namjere vlasti iz susjedne države. Po tome koliko smo odgovorno, ozbiljno i jedinstveno branili interes naše zemlje i pravo našeg naroda da živi u zdravoj i sigurnoj zemlji, pamtiće nas generacije koje će doći poslije nas.

 

Press služba