NB: Poziv vladama da hitno oforme krizne timove za pomoć privrednicima

Nezavisni blok
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Nezavisni blok pozdravlja oprezne i konsruktivne mjere koje su poduzeli krizni štabovi u Bosni i Hercegovini, te smartamo da je zdravlje naših građana najvažnije. Stanovništvo, također, pozivamo da se pridržava i poštuje ono što su nadležne institucije propisale. Isto tako negodujemo zato što vlade, počevši od Vijeća ministara BiH, pa preko entitetskih vlada, nisu poduzele ništa da bi se ublažila ekonomska šteta po privredu Bosne i Hercegovine, a što je već izvjesno. Pozivamo vlade na svim nivoima da hitno formiraju krizne timove za pomoć privrednicima, te da u te timove uključe eksperte, predstavnike vanjskotrgovačkih komora i poslodavaca, sindikata i drugih. 

Jasno je da se hitno moraju donijeti mjere koje će pomoći poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom. Krizni timovi moraju znati probleme, te svoje djelovanje moraju usmjeriti najprije na podršku produktivnim i izvozno orijentisanim sektorima ekonomije, kako čitava situacije ne bi eskalirala i sistem se našao van kontrole. Cilj mora biti jasan: pomoći firmama i ekonomiji da prebrode ovu krizu. Moramo učiti iz iskustava drugih zemlja i kreirati, recimo, putem Razvojne banke FBiH kreditne programe s minimalnim kamatnim stopama kojim bi se svim ugroženim poslovnim subjektima osiguralo reprogramiranje kredita s mogućnošću odgode plaćanja. Postoje modeli i za osnivanje javnih fondova iz kojih bi se sufinansirale plaće radnika u firmama koje trpe posljedice zbog koronavirusa kako bi se sačuvala likvidnost. Vlade bi, također, trebale predložiti druge modele otplata poreza na dobit iz financijske 2019. godine, te od međunarodnih kreditora tražiti interventna sredstva. 

Vrlo je važno da čitav sistem naše privrede očuvamo u što boljem stanju, pomognemo najugroženije firme pogođene krizom, te da svojim mjerama pokažemo poslodavcima da nisu prepušteni sami sebi u ovoj teškoj situaciji, saopšteno je iz Nezavisnog bloka.

Press služba NB-a