NB: Sretan Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana i logoraša u BiH

nb
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Širom Evrope danas se obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Danas se obilježava i Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša u BiH, koji su se također borili protiv fašizma i svoju domovinu, skoro pedeset godina poslije.

Nezavisni blok Evropsku uniju i vrijednosti temeljene na vladavini prava i antifašizmu vidi kao partnera Bosni i Hercegovini i njenim građanima i zbog toga pozivamo cjelokupnu javnost i sve raspoložive snage na istinsko zalaganje u tom pravcu.

Sve savremene tekovine počivaju na toleranciji i ravnopravnosti, na principima ujedinjenja, a ne na destrukciji i podjelama koje baštini fašizam čije korijene pokušavaju oživjeti i ojačati pojedine snage, kako u svijetu i regionu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Sjećanje na istinske vrijednosti, heroje i patriote moramo očuvati i prenijeti na generacije koje dolaze i zato svima upućujemo najiskrenije čestitke i priznanja.

Sretan 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

 

Press služba NB-a