NB: Tražimo od Vlade FBiH da hitno stavi van snage diskriminatorsku odluku o raspodjeli sredstava općinama

NB
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Jučerašnja odluka o raspodjeli sredstava kantonima i općinama za pomoć u vremenu koronavirusa od strane Vlade FBiH nedopustiv je i neoprostiv “gaf” Fadila Novalića i stranaka koje čine Vladu Federacije BiH.

Nezavisni blok traži hitno stavljanje van snage ovako loše i diskriminatorske odluke, te traži da se ista donese na osnovu transparentnih i pravednih kriterija koji će biti mjerljivi i koju će javnost moći razumjeti i prihvatiti.

“Najlošija stvar koja bi se mogla desiti u kriznim vremenima je da vlast pravi podjele među ljudima, gradovima, regijama, po nekim svojim, stranačkim i interesnim osnovama. Ovakvom odlukom je to očito urađeno i to je s razlogom izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih širom FBiH.” - izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Podsjećamo da ova odluka nije jedina te da je Vlada FBiH učinila sličan, nedopustiv potez prije 20 dana, kada je podijelila 30 miliona KM zdravstvenim ustanovama u FBiH, a da u Zenicu, Bihać ili Travnik nije nije došla niti jedna KM.

Ovakva se praksa mora zaustaviti i Nezavisni blok očekuje da većina zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost podrži ovakav prijedlog i zatraži poništenje postojeće, te donošenje nove odluke koja će pomoći građanima, a ne praviti među njima podjele u ovako teškom vremenu, u kojem se svi nalazimo.

 

 

Press služba NB-a