NB USK: Pozivamo inspekcije da osiguraju pravo na uvećanje plaće radnicima koji rade za praznik

nb
Saopštenje za javnost iz NB USK

 

Nezavisni blok Unsko- sanskog kantona poziva nadležne inspekcije da tokom prvomajskih praznika prate rad poslodavaca u USK, a sa ciljem zaštite radnika i ostvarivanja njihovog, zakonom zagarantovanog prava na uvećanje plaće za rad u vrijeme praznika.

Svim radnicima koji će raditi 1. i 2. maja, moraju biti osigurana prava i uvećana plata, na način propisan Zakonom. Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, ali se svima onima koji rade u tom vremenu, mora osigurati uvećanje plate i to inspekcije moraju pratiti i svim takvim radnicima osigurati.

Također, pozivamo i sve radnike kojima bi eventualno bila uskraćena ova mogućnost da takve poslodavce prijave, a inspekcije da hitno u takvim slučajevima reaguju.

Podsjećamo na član 76. Zakona o radu gdje je propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonomj određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Oni koji krše ove zakonske obaveze, odnosno ne uvećaju plaće radnicima dobivaju prekršajne mjere koje iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao fizičke osobe.

U okviru svog parlamentarnog djelovanja na Federalnom nivou, Nezavisni blok je inicirao rješavanje ovog pitanja- osiguravanje prava radnika na slobodne dane u vrijeme praznika i neradnih dana, te zatražio od nadležnih institucija da dostave informacije o svim poslodavcima koji su tražili od radnika da rade prošle godine 1. maja – Međunarodnog dana rada, kao i u dane vjerskih praznika. Također zatražili smo da radnici koji su radili za vrijeme praznika, da budu posebno plaćeni, odnosno da se taj rad karakteriše kao prekovremeni rad.

Vrijeme je da se konačno radnik počne cijeniti i njegova prava poštovati u našoj zemlji, a institucije države moraju raditi tako da budu na strani tog radnika i poštivanja zakona u BiH.