NB USK: Pozivamo rukovodstva svih stranaka da se javno izjasne podržavaju li promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

.
Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona poziva sve parlamentarne stranke u USK da javnosti iznesu precizan stav o tome da li podržavaju da se ponderi, odnosno koeficijenti za sve kantone izjednače i time omoguće veća sredstva Krajini, ali i većini drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, poručili su iz Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka USK.

“Odgovornost prema svim građanima podjednako u Federaciji Bosne i Hercegovine i Krajini prvenstveno imaju SDA, NES, SDP, SBB, DF, NIP i NS a, kao i Nezavisni blok, koji se javno odredio prema ovom pitanju.

 

Rasprava i glasanje o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda predviđena je za sutra u okviru koje će jasno biti ko za čije interese zastupa nepravedne stavove, ko se odgovorno ponaša, a koje su političke stranke i njihovi lideri populisti, koji o Krajini jedno govore kad u nju dolaze, a potpuno drugačije glasaju kad se Krajini treba omogućiti veća finansijska podrška.

 

Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH prilika je koja se mora iskoristiti i povod je da se ispravi jedna od nepravdi prema Krajini i drugim regijama u BiH, a o čemu Nezavisni blok jasno govori od svog osnivanja. Regionalni, ravnomjerni razvoj je opšti civilizacijski i fer pristup u svakoj sferi društvenog djelovanja a posebno kada je riječ o upravljanju javnim i zajedničkim novcem. Nama ne trebaju šarene laže političkih lidera koji fine priče i obećanja imaju za Krajišnike, a duple pondere i finansijska sredstva čuvaju za kanton Sarajevo. Zato Krajišnici očekuju javno izjašnjenje i Izetbegovića i Radončića i Komšića i Konakovića i Forte, Nikšića i drugih, ali i kolega predsjednika kantonalnih odbora njihovih političkih stranaka u USK.

 

Smatramo da se moraju osigurati jednaka i pravedna rješenja, koja će omogućiti da se porodiljima, policajcima, nastavnicima i medicinskim radnicima u svakom kantonu u FBiH, pa i u Krajini, osiguraju primanja i plate kao u kantonu Sarajevo. Promjenom zakona o pripadnosti javnih prihoda se ova nepravda i razlike počinje ispravljati, a o njima Nezavisni blok dosljedno govori od svoga osnivanja. Zato, pozivamo sve kolege i kolegice, koji se nalaze na čelu kantonalnih odbora gore pomenutoh stranaka da se javno oglase, kao i da objave zvanične stavove lidera svojih stranaka šta misle o ovim principima i da li podržavaju izmjene ovoga Zakona i smanjenje razlika u visini pondera.

 

Smatramo da ove stranke ne smiju dozvoliti dodatne podjele i vrednovanja građana kao što je to do sada bio slučaj, ali moraju biti odgovorne i transparentne, a ne da se kriju iza pojedinačnih zastupnika koji se o ovome trebaju izjasniti danas i sutra u Parlamentu FBiH. Važno je da sve stranke svoj stav pokažu prije izjašanjavanja kako bi građani USK još jednom vidjeli ko je istinski za Krajinu a kome je Krajina u mislima i riječima samo pred izbore i u vrijeme kada treba sakupljati jeftine političke poene,” izjavila je Elvira Selmanović, predsjednica KO NB USK i članica Predsjedništva Nezavisnog bloka.