Alešević poručio Jukić: Ne držite predmete godinama u ladici

Zašto niste spremni ponuditi svoju poziciju ako Vam je stalo do građana?, kaže se u pismu biznismena iz Velike Kladuše.

Biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević, jedan od aktera u aferi "Potkivanje", u koju je uključen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija, uputio je pismo potpredsjednici VSTV-a Ružici Jukić nakon što je ona tražila od predstavnika međunarodne zajednice da odgovore bi li u njihovim zemljama Alešević bio uhapšen jer je pokušao korumpirati nosioca pravosudne funkcije.

Alešević je u pismu naveo da u drugim zemljama ne bi uopće imao potrebu razmišljati o stvarima o kojima razmišlja u Bosni i Hercegovini jer te zemlje, u kojima se poštuju zakoni, ne dozvoljavaju da građani imaju ovakve probleme.

'Spreman sam ići u zatvor'

"Odgovaram da sam spreman ići u zatvor ako to rješava probleme građana s pravosudnim institucijama, ali zašto niste Vi spremni ponuditi svoju poziciju ako Vam je stalo do istih građana?", pitao je Alešević potpredsjednicu VSTV-a.

Podsjetio je Jukić da se u razvijenim zemljama ne može dogoditi da predmet stoji tri godine u ladici, kao što je praksa u bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama.

"Morate znati da ja nisam iznad zakona niti bih to poželio i jedino što ste u pravu je to da moram pravdu tražiti ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer se tamo nisam još obraćao, ali, evo, imam priliku", naveo je Alešević.

Alešević je potpredsjednici VSTV-a napisao šifre pet predmeta i jedan predmet u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a iz 2018, pitajući je koji bi ona prvi predmet uzela.

"Jedino je kod nas bitno ko je prijavljen, a ne šta je osoba učinila, da bi se ispravno postupilo. Vi se zalažete za takvo pravosuđe", zaključio je Alešević.

Na snimci koju je objavio bh. portal Žurnal Tegeltija se vidi kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM (približno 1.000 eura) od Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Sastanak Aleševića, Pandže i Tegeltije

Obećao je, čuje se na snimci, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat s pojedinačnim predmetom i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i preduzetnik broje novac, sa zaključkom da će on biti prebačen Tegeltiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o tome je formiralo predmet, dok je VTSV jednoglasno dao podršku Tegeltiji za rukovođenje tim pravosudnim tijelom.