Posramljeni trio: Ne tiču nas se Izetbegović i Erdogan, tiče nas se sramno ponašanje Reisa!

bosnasdasd
Reisul-ulema Husein Kavazović bi morao biti opozvan zbog poniženja koje je upriličio bosanskim muslimanima pristajući na idolotariju i poltronstvo bez presada!

Da bi se napravio politički osvrt na svadbu Jasmine Izetbegović, mezimice najprestižnije familije kod Bošnjaka, pribran analitičar se mora dobro obuzdavati da i sam ne iskaže bijes i srdžbu, pa čak i prezir prema akterima ovog događaja, kakav je iskazan od građanstva na društvenim mrežama. Prašina koja se digla nakon što su osvanuli skandalozni snimci sa svadbe nisu podigli samo dokoni korisnici društvenih mreža, već su se oglasili i veoma ozbiljni akademski građani da bi iskazali svoje gnušanje.

BAKIR JE VELIKI, OPASNI LAŽOV

 

Tako je prof. dr. Dženan Skelić na svom Facebook profilu prokomentirao i najoštrije osudio čitavu “pompu” oko vjenčanja, te između ostalog proučio svojim prijateljima da ko god smatra da je Alijina unuka zaslužila vjenčanje od milion maraka u državi koju godišnje napusti 100.000 naše djece, taj neka se izbriše iz njegovih prijatelja kako stvarnih tako i virtualnih!

„Narod apsurda, narod koji se kune u jednoga Boga a klanja se i služi idolima mrtvih “vođa” i njihovih potomaka! Gadi mi se moj vlastiti narod.

Gadim se samome sebi, što još uvijek vjerujem da će se probuditi klica razuma u bezumlju idolatrija“ napisao je Skelić.

Kao što je i primadona sarajevske opere Margit Tomik-Levy riječima: „Pristojno bi bilo da vam čestitam i zaželim lep život mladencima, a vama i vašoj ženi (kakvu ste zaslužili, takvu ste i dobili), brojno potomstvo. No, u civiliziranom svetu, u svetu vernika u Boga, lažovima se ništa ne sme čestitati. Vi ste lažov, veliki i opasni lažov. (…)

Imala sam nameru pisati knjigu “Sve laži Izetbegovića”, skupila sam gomilu lažnih izjava vas i vaše familije, ali nisam posao završila iz zdravstvenih razloga – toliko je sve pogano da sam svaki cas trčala da povraćam. Od nameštanja radnih mesta, prodaje radnih mesta, pozicioniranja članova familije, dilova sa dušmanima BiH, potkupljivanju birača, krađe glasova, prodaje Mostara a po svoj prilici i BiH… U crno ste zavili sve građane BiH računajući i svoj narod. Čija li će mati zaplakati na kraju balade, videće se. Boga ima. Da je kao zrno graška, nije važno – ima ga. Bog vraća prema zaslugama. Neretko i u drugom – trećem kolenu. Ali vraća, SVETE KNJIGE nas uče“.

 

FOTO: (Facebook)

Da ovakvi stavovi imaju argumente pokazale su društven mreže na kojima je objavljeno da se na svadbi pio alkohol i da je zet Ćamil Humačkić osoba vrlo sumnjiva morala iako se predstavljao kao ugledni mladi biznismen. O njegovom „eskort biznisu“ će se sigurno raspredati dok god je živ. Bit će zanimljivo kad bračni par Sebija i Bakir Izetbegović svog budućeg zeta budu sa sobom vodili na najveće vjerske i nacionalne prijeme gdje se skuplja odabrana bošnjačka elita poznata kao „zelena buržoazija“. Mediji ga sigurno neće štedjeti. Bez obzira na vrlo burnu mladost mladenke Jasmine, mediji bar u Sarajevu nisu bili maliciozni prema njoj. To što su joj crnogorsko-srpski tabloidi bili imputirali udaju za Srbina, pa čak i da je rodila dijete s njim, sarajevski mediji nisu prenosili. A bilo je osnove u tim tabloidskim senzacijama o Jasmini Izetbegović. Ona je prolazila kroz jedno krizno razdoblje nakon što joj je propao prvi brak pa je nalazila utjehu u alkoholu. Zbog toga je bila na liječenju o ovisnosti o opijatima gdje je bila upoznala „srodnu dušu“ koja nije bila bošnjačka. Jasmina Izetbegović je slovila kao veoma draga i dobrodušna osoba među mlađim „sarajevskom rajom“. Tako da bi njena svadba da se odvila u krugu familije i prijatelja protekla normalno. Čak bi dobila mnoge čestitke i mnogi bi joj poželjeli sretan brak. Međutim, njena mama Sebija, koja je zaista na zlu glasu u čaršiji, ne bi bila to što jeste, da nije poželjela da njenu kćerku vjenča niko drugi do reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a da šahid/svjedok tog vjenčanja bude turski predsjednik Recep Taip Erdogan, i da se vjenčanje obavi u glavno Gazi Husref-begovoj džamiji, koja simbolizira duhovni temelj bosanskih muslimana. „Malo mačku teleća glava“, rekli bismo. To što su pristali biti akteri vjenčanja Erdogan i Kavazović imaju svoje interese. Osim toga ni Erdogan nema baš sretnu familiju kakvom je predstavlja njegova supruga Emine. Po profilu Sebija Izetbegović i Emina Erdogan imaju više sličnosti od njihovih muževa. Erdoganovi su tako za svoju djecu organizirali pompezne svadbe na kojima su se okupljali svjetski državnici poput Sivlija Berlsusconija. Njihov mlađi zet je bio ministar. Bilo je špekulacija da će Erdogan svoju AK Partiju ostaviti sinu Bilalu i zet Beratu Albayraku. Ono što se taji kao „mračna tajna“ familije Erdogan jeste da imaju sina kojeg su se odrekli i da on živi pod lažnim identitetom.

 

NEIŽIVLJENA ŽGADIJA

Ono što već trideset godina muči bosanske muslimane jeste sraz religije i politike gdje se ne zna ni „ko pije, ni ko plaća“. Tako da nemamo jasnu ni politiku, ni vjeru.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima imidž islamističke stranke, a njen osnivač Alija Izetbegović je uvijek imao veći ugled u vjerskim krugovima od samog reisul-uleme. Zbog njegovih tekstova, koji su bili vjerski ogledi, imputiralo mu se da želi od Bosne i Hercegovine stvoriti islamsku državu. Tek sa dolaskom Sulejmana Tihića na čelo SDA ozvaničeno je da se u ovu stranku može „s pivom“. Za razliku od Izetbegovića koji nikad nije konzumirao alkohol, Tihić je to javno konzumirao. A, zapravo, uvijek se moglo biti u SDA-u „s pivom“ i njeni funkcioneri su vrlo skloni alkoholiziranju kao svakim drugim porocima koje islam najstrožije zabranjuje. To nikako bi trebao biti problem jer je SDA sekularna stranka i njeni članovi su odgovorni samo pred ljudskim zakonima. Sve drugo je stvar morala i kulture.

I sa cijelom ceremonijom i protokolom svadbe ćerke Bakira Izetbegovića bilo je upravo tako. Prvo se napravila „greška u koracima“ kad se obavilo šerijatskom vjenčanje prije svjetovnog, općinskog vjenčanja. Naime, po svim pozitivnim pravnim propisima mladenci se ne mogu vjenčati šerijatski ukoliko ne donesu vjenčani list izdat od općinskog matičara. Zli politički jezici bi komotno mogli prokomentirati da se ovim činom pokazalo kako Izetbegović i Erdogan daju primat šerijatskim propisima nad sekularnim zakonima.

Potom je ceremonija (mi)mohoda od Begove džamije do hotela Evropa, gdje se održalo svadbeničko slavlje, u kojem su sudjelovali Erdogan, Kavazović, Izetbegović, Šefik Džaferović i ostali stranački i vjerski prvaci, djelovao kao „parada (nacionalnog) ponosa“. Među njima, to se moglo vidjeti iz aviona, šepurile su se kohorte imbecila i kretena poznate široj javnosti sa društvenih mreža kao „zeleni termiti“.

U ime tih i takvih predstavnika, bar iz poštovanja njih, nije se smjelo desiti to što se desilo na „after partyju“ svadbe. Nema nikakve sumnje da se trevenčilo i pio alkohol u izdašnim količinama. Ako je stranačka elita i odabranici nisu mogli pokazati zahvalnost i poštovanje prema Erodganu, koji je kao hodža učio ašare (ulomak Kur'ana) na vjenčanju, kao i prema reisu, nisu trebali imati obzira ni prema javnosti.

I baš nas briga što je ovakav hepiend svadbe narušio svetački imidž Izetbegovića i Erdogana, koji se predstavljaju kao zakleti vjernici, problem je što je Kavazović, kao njihov notorni poltron, bacio ahmediju pod noge neiživljenoj bošnjačkoj žgadiji. Ta žgadija se mazohistički iživljava na društvenim mrežama napadajući mlade „bosanske pametnice“ što nije „kakao treba zavila“ mahramu na glavi, jer joj se vidi brada i dio vrata, a njihovi djedovi su se tajno šerijatski vjenčavali, kad je to bilo zakonom zabranjeno i kad se zbog toga hapsilo i išlo u zatvor. U ime tih i takvih mladih bosanskih muslimanki i muslimana reis Kavazović bi morao biti opozvan zbog poniženja koje je im je upriličio pristajući na idolatriju i poltronstvo bez presada!