Tegeltija kontra Dodika: Ne trebaju nam poruke o ratu, o vojsci, trebaju nam investicije u BiH

123

 - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na današnjem Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan pozvao je investitore da ulažu u BiH, te poručio da moraju da znaju da investiraju u prijateljsku zemlju.

Slušajući obraćanje Tegeltije stekao bi se utisak da BiH savršeno funkcioniše i da nema nikakvih blokada koje su upravo pokrenuli kadrovi SNSD-a i njegov stranački šef Milorad Dodik.

No, Tegeltija danas nije govorio o blokadama i najavljenom zaustavljanju projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije dok se ne odblokiraju državne institucije. Danas je govorio o državi Bosni i Hercegovini. 

“Svaki stanovnik je svjestan važnosti stranih investicija i da osposobimo sve naše potencijale i da podignemo nivo građana.To vam garantuje da imate stabilnost i sigurnost svojih investicija. U ovom trenutku BiH ima bolje makroekonomske pokazatelje, bolje nego što smo očekivali da će biti nakon završetka pandemije. Pokazala se sposobnost naše ekonomije da se u teškim okolnostima okupimo”, naveo je Tegeltija.

Premijer BiH nije se samo zadržao na ekonomiji već se dotakao i situacije u Ukrajini.

“Nama ne trebaju poruke o ratu, nama ne trebaju poruke o vojnim snagama u BiH, ako iko razumije stanje i poteškoće u Ukrajini onda su to građani BiH. Nama trebaju investicije u energetiku gdje imamo ogroman potencijal za obnovljive izvore energije. BiH je prijateljski nastrojena prema stranim investitorima”, kazao je Tegeltija.

No, dok Tegeltija pokušava BiH predstaviti kao normalnu funkcionalnu zemlju tražeći od EBRD-a da investira u projekte u BiH, njegov stranački šef Milorad Dodik predstavlja sve suprotno od onoga što je Tegeltija danas rekao.

Poznate su Dodikove izjave da će se “RS okrenuti drugim partnerima” misleći na Rusiju i Kinu ukoliko EU zaustavi svoje investicije ili se RS nađe pod sankcijama zbog blokada državnih institucija od jula 2021. godine, prijetnje secesijom i jednostranim prijenosom nadležnosti s države na entitet.

Iz EU je stiglo ozbiljno upozorenje o zaustavljanju 1,2 milijarde KM za infastrukturne i projekte iz cestovnog i željezničkog saobraćaja.

„Europska komisija primila je zahtjeve za podršku Europske unije za projekt koridora 5C, uključujući i dva projekta koji se nalaze na teritoriju Republike Srpske. Sporazumi za ova dva projekta iznose 600 miliona eura, ali će se taj novac isplatiti tek nakon što državne institucije profunkcioniraju", naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na svom Twitter profilu prošle sedmice.