Ne znam zašto hrvatski predstavnici šute o Karadžiću

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Marijo Pejić kazao je za Vijesti.ba kako je doživotna kazna za Radovana Karadžića očekivana presuda, te da ne zna šta se dešava sa hrvatskim političkim predstavnicima koji šute na presudu.

"Iskreno se nadam da će ova presuda donijeti jedan otklon od zločinačke politike koja nas je dovela do svega ovoga. Dakle, Radovan Karadžić je simbol zla na ovim prostorima, prije svega simbol zla u Bosni i Hercegovini, čovjek koji je jedan od najvećih krvnika u Evropi i svijetu", kaže Pejić.

Pejić je mišljenja kako je ova presuda pravedna, ali da, naravno, ne možemo svi biti zadovoljni formulacijom presude u potpunosti.

"Moglo se to još drugačije formulirati, ali mislim da je pravda, ipak, djelimično zadovoljena vizavi svih žrtava u BiH i, evo, čovjek je dobio, ako ga se može uopće nazvati čovjekom, zasluženu kaznu. Na neki način možemo kazati da je zadovoljena pravda, barem djelimično", smatra Pejić.

Kada su u pitanju reakcije političkih stranaka, Pejić smatra da su one očekivane.

"Što se tiče reakcija političkih stranaka iz RS-a, reakcije su slične i kada su bile druge presude, one su na neki način očekivane i u skladu s aktuelnom politikom iz RS-a, tako da tu nisam previše iznenađen", kaže predsjednik HNV-a.

S druge strane, Pejić kaže kako ne zna šta se događa s političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koji jedini još uvijek nisu imali svoj stav oko presude Radovanu Karadžiću.

"Zaista ne znam šta se događa i šta je sa predstavnicima hrvatskih političkih stranaka kada ova presuda obuhvata i protjerivanje i ubijanje Hrvata u BiH. Hrvati su bili žrtve Radovana Karadžića i te velikosrpske politike, pa i selo Ravno je još 1991. godine potpuno sravnjeno. Ne znam šta se događa, ali očito je to jedan logički slijed nakon pojavljivanja gospodina Čovića na proslavi 9. januara, dana Karadžićeve RS, potom, svjedoci smo da neki dan u Domu naroda BiH predstavnici HDZ-a nisu osudili djelovanje ravnogorskog četničkog pokreta, i evo sada ponovo šutnja o Radovanu Karadžiću. Ja doista ne znam šta se događa", kaže Pejić.

Pejić podsjeća kako su hrvatski politički predstavnici osudili Željka Komšića zbog postavljanja Titove slike u kabinet, ali da šute o Mihailoviću i Karadžiću.

"Nekome smeta Josip Broz Tito. Kada je Željko Komšić postavio sliku Josipa Broza Tita u kabinet Predsjedništva BiH, mnogi politički predstavnici hrvatskih stranaka su bili glasni, a kada su u pitanju Draža Mihailović i Radovan Karadžić šute. Zanimljivo", ističe Pejić.

Državni vrh Republike Hrvatske pozdravio je presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, koja obuhvata i presudu za UZP, dok istovremeno odbacuju presudu Haga za UZP kada su u pitanju politički predstavnici tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić i drugi.

"Na neki način logično je da moraju pozdraviti presudu, jer Radovan Karadžić je cijelo vrijeme sarađivao sa vojnim postrojbama SAO Krajine i Milanom Martićem, tako da je dao značajan doprinos pobuni tadašnjih srpskih ekstremista u Hrvatskoj, sudjelovao je sa svojim jedinicama u agresiji na Republiku Hrvatsku i doista bi bilo čudno da predstavnici Hrvatske također šute i ne pozdrave ovu presudu. Radovan Karadžić, iako je bio lider bosanskih Srba, bio je itekako involviran u ratna zbivanja na području Hrvatske", kaže Pejić.

Pejić je pozvao političke stranke i medije u Federaciji BiH da trebaju voditi računa kako se odnose prema presudi Radovanu Karadžiću, zbog velikog broja građana srpske nacionalnosti koji su i sami bili žrtve Karadžićeve politike.

"Mediji i stranke u Federaciji BiH moraju biti pažljivi prilikom komentiranja presude Karadžiću i pažljivo birati riječi, jer ne smije se ni u kom slučaju steći dojam identifikacije srpskog naroda u BiH s Karadžićem. Ne treba zaboraviti da su i pripadnici srpskog naroda u Sarajevu i još nekim dijelovima BiH bili žrtve Karadžićevog terora. Mnogi Srbi su kao pripadnici odbrambenih snaga BiH dali svoje živote za slobodu države BiH, a mnogi su stradali jer su pokušali zaštiti svoje susjede Hrvate i Bošnjake", zaključio je Marijo Pejić.