Nebo iznad Amsterdama osvijetljeno sa 300 dronova

Sredinom avgusta, tik poslije zalaska sunca, nebo iznad Amsterdama osvijetljeno je sa 300 svjetlećih dronova, koji su se kretali u koreografskom spektaklu.

Ovaj nesvakidašnji spektakl nazvan "Franchise Freedom" (Sloboda franšize) djelo je studija "Drift", amsterdamskog umjetničkog studija koji vode Loneke Gordjin (Lonneke) i Ralf Nauta (Ralph). Još od 2007., ovaj dvojac je stekao slavu praveći svjetleće spektakle kojima su istraživali odnos između prirode i tehnologije.

"Franchise Freedom", koja je svoje debitantsko pojavljivanje imala na Art Baselu na obalama Majamija prošlog decembra, bio je pokušaj da se oponaša jato ptica koje leti u koordiniranom letu. Slijedeći svoj put, ptice formiraju oblike svojim jatom.

Kako bi oživjeli ovaj koncept, umjetnici iz Drifta pozvali su specijalizirane inžinjere.

- Pričali smo s mnogo ljudi, kao što su inžinjeri iz "ARS Electronicsa" (distributeri električnih dijelova) i motivirali smo ih da istraže centralizirano upravljanje grupe dronova koju možete programirati da izvode razne pokrete na nebu. Onda se u jednom trenutku u cijelu priču uključio i "Intel", koji je napravio uređaje i programirao ih kako bi izveli ovaj perfomans - rekao je Nauta, prenosi CNN.